Glad midsommar med sill, nubbe och färskpotatis!

Snart är det midsommar, och det ser jag verkligen fram emot! Jag gör inget märkvärdigt alls men älskar denna härliga dag, med dess traditioner och gamla anor. Vare sig man är hemma i lägenheten, på en kobbe i skärgården eller i vimlet på Skansen och lyssnar på spelmansmusik så kan man med enkla medel göra det riktigt mysigt och finstämt. Klart det är trevligt om solen skiner, men jag har upplevt många regniga midsomrar som varit fantastiskt trevliga. Det handlar nog mer om sällskapet än om vädret.

Maten är förstås också viktig. Sill, färskpotatis, nubbe, kall öl, gott bröd och god ost…

Recept på hemkryddad nubbe hittar du här. Och vill du veta mer om den svenska midsommaren och dess traditioner finns många bra sidor ute på nätet. Nordiska Museet har en informativ och intressant sida, liksom Ugglemor.

Recept på spännande och god midsommarmat hittar du också i mängder. Ett par av mina favoriter är Favoritrecept och Matklubben – varierade och roliga, och de flesta kan säkert hitta något de gillar där!

Själv är jag konventionell till tusen på midsommar. Min barndoms midsomrar firades på bondgården hos morfar, med sill och färskpotatis (nypotatis som den kallades där) och gräddfil och så nyklippt gräslök som kom direkt från odlingslandet. Knäckebröd, smör och en god ost – inga märkvärdigheter utan Präst eller Svecia. Mer komplicerat var det inte, men oh så gott – så och stämningsfulldet var med björkar kring verandan och krattad grusgång ute i trädgården.

Det är väl den känslan jag försöker återskapa när jag lagar midsommaraftonens sillunch med andakt, och serverar på det finaste porslinet…

Jag brukar servera sillen på mormors vis. Ett par burkar Matjesfileer (valfri kryddning) läggs upp på serveringsfat. Hårdkoka 3-4 ägg, hacka och lägg över sillen. På med en massa finklippt dill och servera med gräddfil och finklippt gräslök till den nykokta potatisen. Det kan varken bli enklare eller godare! Knäckebröd eller frasig baguette blir perfekt till, liksom en smakrik ost.

En god paj passar fint till midsommaraftonens kvällsvickning, till exempel denna (om du har torkade trattkantareller i skafferiet) eller en enkel ostpaj – det brukar de flesta tycka om! Tasteline har några fina recept på ostpajer här.

Om jordgubbarna har kommit så brukar det bli jordgubbstårta till kvällskaffet. Jag brukar göra en alldeles vanlig gräddtårta fylld med antingen vaniljkräm eller mosade jordgubbar, och så grädde och jordgubbar som garnering.

Jordgubbar är dock inget måste för mig på midsommar. Det är ju först på senare år de svenska gubbarna drivits på så hårt att de kunnat serveras till midsommar i hela landet. I min barndom mognade jordgubbarna i Mellansverige först i början av juli (morfars egenodlade – mums!) så i min barndom serverades rabarberpaj till efterrätt på midsommar.  Och recept på rabarberpaj finns det många ute på nätet. Ett fint recept med vackra bilder till hittade jag på Vegofamiljens blogg.

Numera tillbringar jag oftast midsommarafton hemma – på balkongen om vädret tillåter. Inte riktigt som trädgården hemma hos mormor och morfar, men mycket stämningsfullt ändå, särskilt om man sätter på en cd med Evert Taube på stereon…

När midsommaraftonen övergår ikväll, och jag tänder några lyktor i den ljumma junikvällen känner jag verkligen att livet är fint att leva…

GLAD MIDSOMMAR!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s