Kardemummabullens dag 15 maj

Det är inte bara kanelbullen som har en egen dag i almanackan – även kardemummabullen har förlänats med en egen festdag. Och det är naturligtvis helt i sin ordning, för kardemumma är ju oerhört populärt i våra klassiska svenska bullar. Själv har jag (nästan) alltid kardemumma i vetedegen, oavsett vilken fyllning jag använder, och ofta låter jag även fyllningen bestå just av kardemumma. Ljuvligt gott!

Kardemumma har kallats drottningen av kryddor och används i arabisk och asiatisk matlagning. Den är känd sedan länge – redan på 300 år f Kr användes den i Grekland. I många delar av världen är den en viktig ingrediens i kryddblandningar, till exempel garam masala och curry, och vem har inte njutit av kardemummakaffe någon gång?

Hos oss i Sverige förekommer den dock främst i kaffebröd av olika slag.

Kardemummabullar

Receptet ger ca 48 underbart goda bullar. Du behöver:

150 g smör
5 dl mjölk, gärna gammaldags
50 g jäst
1 1/2 dl strösocker
Knappt 1,3 l vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk nystött kardemumma

Fyllning:
125 g rumsvarmt smör
½ – 1 dl strösocker
2 msk kardemumma, nystött

Pensling och garnering:
1 ägg
mandelspån eller pärlsocker

Gör så här: Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm tills mjölken är fingerljummen – 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och lös upp i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, salt, socker och kardemumma plus nästan allt mjöl – lämna ett par deciliter till utbakningen.

Arbeta degen blank och smidig, för hand eller i maskin, och låt jäsa övertäckt i ca 45 minuter.

Ta upp degen och knåda den smidig på mjölad arbetsbänk. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel. Bred på smör och strö på socker och kardemumma. Rulla ihop och skär varje rulle i 24 bitar.

Sätt bullarna i pappersformar eller på bakplåtspapper med snittytan uppåt. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 minuter till.

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över mandelspån eller pärlsocker, eller stött kardemumma – det är jättegott!

Grädda i 250 grader C i cirka 7-10 minuter och låt svalna på galler under bakduk.