Långjäst bröd som är jättegott att rosta

Långjäst bröd får extra fin arom och mycket smak. Det här är ett av mina favoritrecept. Varifrån det ursprungligen kommer har jag ingen aning om, men gott är det – och jag har bakat det så många gånger att jag skulle kunna göra det i sömnen.

Matmammans långjästa matbröd

Det tar lite tid att baka, och det ingår ganska många moment, men det är det värt. Mängderna är lite ungefärliga –  jag mäter t ex aldrig upp mjölet utan tar lite som jag tycker. Degen ska vara lös och ganska kladdig och hällas direkt i en stor avlång kakform.

50 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung eller farinsocker (kan uteslutas men ger underbar arom!)
5-6 dl ljummet vatten
1-2 msk smakneutral matolja
vetemjöl till en lös deg, ca 11-12 dl

Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet till ca 37 grader (fingerljummet) och lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt, olja och honung och mjöl och rör om. Degen ska vara lös och kladdig. Täck bunken med en bakduk eller plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek. När den jäst upp trycker du ner den med en trägaffel och låter den jäsa en omgång till.

Smörj under tiden en stor avlång bakform på ca 2 l (eller två mindre). När degen jäst andra omgången häller du i degen i formen/formarna och ställer på en plåt. Låt jäsa medan du värmer ugnen till 250 grader.

Ställ in plåten med brödformen mitt i ugnen. Pensla eller spraya dem med kallt vatten innan – och spraya gärna lite vatten i ugnen också, eller ställ in en ugnsfast form med kallt vatten. Efter ca en kvart sänker du värmen till 175 grader. Grädda bröden ytterligare en kvart.

När ungefär en halvtimme har gått tar du ut brödet och stjälper försiktigt ut det på plåten. Pensla med kallt vatten runt om ställ in i ugnen igen. Grädda i ca en kvart till och ta s en ut och låt svalna utan bakduk. Brödet får en underbar arom, och en härligt knaprig yta, och smakar förträffligt med lite smör eller rostat med ost eller marmelad.

Detta långjästa bröd smakar alldeles underbart rostat med en god marmelad.

3 kommentarer

  1. I beskrivningen står att honung ska blandas ned … hur mycket?
    Det finns ingen uppgift om honung i ingredienslistan …

    Gilla

    • Oh! Jag är HEMSKT ledsen! Jag ska ändra det direkt. Det ska vara ca 1 msk bara, mest för jäsningen och aromens skull. Och det går alldeles utmärkt att utesluta det. Fixar det direkt, och tack för att du upptäckte det!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s