Lammrullad med goda tillbehör

Lamm hör hösten till!

Lammrullad

Lammrullad lagar jag gärna till när jag får tag i urbenad lammbringa. Så gott, särskilt med rödvinssås och en god potatisrätt till…

1 kg urbenad lammbringa
2-3 klyftor vitlök
några kvistar färsk oregano eller timjan
100 g fetaost
dito färsk rosmarin

2-3 msk olivolja
1 tsk pressad citronsaft
salt och svartpeppar efter smak


Gör så här: Lägg bringan på en skärbräda. Skär bort huvuddelen av fettet och gnid in citronsaften i köttet. Salta och peppra. Mixa fetaost, vitlök, rosmarin, mynta, persilja, oregano och olivolja i en matberedare tills det blir en jämn smet. Bred smeten över köttet, rulla ihop och knyt samman med snöre.

Olja insidan av en långpanna med olivolja. Sätt ugnen på 175 C och ställ in köttet. Använd stektermometer. Låt stå i 30 minuter. Lägg därefter potatisarna i pannan. Salta, peppra och häll över lite olivolja. Låt stå i ytterligare ca 45 minuter. När köttet visar 68-70 C är det färdigt.

Skär köttet i 1 cm tjocka skivor och servera som del av buffé eller med potatis, sås och haricots verts.

Tips! Gillar du inte fetaost så kan du istället breda ut skalade vitlöksklyftor över köttsidan innan du rullar ihop den, det ger god smak åt köttet. Du kan förstås också skippa fyllningen helt, det blir gott oavsett.

Rödvinssås smakar mycket bra till lamm. Detta behöver du:

2 schalottenlökar
några kvistar timjan
3 dl rött vin
2 dl steksky från lammet (vatten går också bra)
1 msk kalvfond
1 msk kinesisk soja
1 msk strösocker
1 msk vatten
1 1/2 msk majsstärkelse
salt och peppar

Gör så här: Blanda lök, timjan, vin, vatten, fond, soja och socker i en kastrull. Koka upp och låt sedan småkoka på svag värme ca 15 min. Rör ut majsstärkelsen i vattnet och häll redningen i såsen. Sjud ett par minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar och sila av såsen innan du serverar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s