Våffeldagen

Våffeldagen är en alldeles speciell dag – och har så varit i generationer. Min mamma har berättat om när mormor tog fram våffeljärnet just denna dag – den gamla sorten som används i vedspis – och hur hela familjen njöt när de härliga dofterna av nygräddade våfflor spreds i det lantliga köket!När jag var barn tillbringade vi ofta våffeldagen just i mammas barndomshem. Då var mormor död sedan länge, så det var mamma som tog fram det gamla våffeljärnet – men våfflorna smakade lika bra för det! Äggvåfflor var det som gällde och som fortfarande gäller för mammas del. Själv varierar jag mig då och då och gräddar stundom frasvåfflor eller chokladvåfflor eller våfflor med smak av citrus!

Vår fru – Our Lady – i St John the Baptist Catholic Church på Manhattan i New York

Fast egentligen har förstås denna dag, den 25 mars, ingenting alls med våfflor att göra – i alla fall inte från början. Själva namnet Våffeldagen är helt enkelt en förvanskning av Vårfrudagen. Och Vår Fru – det är Jungfru Maria, det. Det som firas är förstås att hon blev havande med Jesusbarnet just denna dag… Ännu mer högtidligt kallas den Marie Bebådelsedag, och ända fram till 1953 var den en röd dag i almanackan.

Numera är 25 mars en alldeles vanlig dag. Men våffeltraditionen lever vidare. Och när man tänker efter är det egentligen inte så konstigt att det fick bli just våfflor som fick symbolisera denna vårliga dag. I slutet av mars hade vintern börjat ge vika, korna mjölkade mer och hönsen började värpa igen – vad kunde då passa bättre än att ha en riktig våffeldag?

Våffeldagen är en så härlig tradition att den förtjänar en egen sida. Här hittar du mina bästa våffelrecept – och en massa roliga och nyttiga ”våffellänkar”!

Äggvåfflor på mormors vis

Enkla frasvåfflor

Klassiska frasvåfflor

Belgiska våfflor

Chokladvåfflor

Kakvåfflor

Ostvåfflor med salta tillbehör

Veganvåfflor

Laktosfria våfflor

Glutenfria våfflor

Dinkelvåfflor

Länkar

7 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s