Ta vara på resterna, spara pengar och skapa nya spännande maträtter!

Att ta vara på resterna är inte bara bra för miljön och för den egna plånboken – det ger också en inre tillfredsställelse att inte hålla på med slit och släng. Jag brukar göra ”restmiddagar” minst ett par gånger i veckan, bara för att jag tycker det känns så bra att inte slänga mat i onödan. Jag växte också upp innan slit och släng blev vanligt. Min mamma lagade alltid mat som var i säsong – hon skulle till exempel aldrig ha köpt importerade tomater mitt i vintern, då använde hon rotsaker istället – och när grönsakerna i kylen och svalen började se lite vissna ut hamnade de i en god soppa eller grönsaksgryta istället.

Tips för tillagning av restmiddagar:

Ost som sett sina bästa dagar kan man riva och förvara i frysen och ta fram när man ska baka pizza eller laga en god gratäng. Även överbliven pasta blir fint som basen i en gratäng. Funkar också kanon i en sallad!

Kokt ris som blivit över kan du använda som utfyllnad i pannbiffar, vegobiffar eller köttfärslimpa.

Vissnande grönsaker passar perfekt att koka soppa på, men också mixa till en god pestoliknande rörda med lite goda kryddor. Perfekt till pasta eller varför inte på mackan?det blir också jättegott istället för tomatsås på pizza!

Tomater som börjar bli gamla och mjuka – gör tomatsås!

Bröd som börjar bli torrt kan du rosta i torr stekpanna och göra ströbröd av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s