Frasiga baguetter är gott till nästan allt!

Publicerad av

Finns det något som går upp mot en riktigt frasig och fin baguette? Till frukost med en skiva brie,  sprödvarm till lunch, som vitlöksbröd till soppmiddagen… Och inte behöver man köpa dem i butiken heller – med lite knep och knåp kan man få dem lika frasiga och fina hemma i köket. Ställ in en bunke med vatten i ugnen – eller spruta vatten med blomspruta in i ugnen innan gräddning – så blir ytan knaprig och fin precis som på bageriet!

Till 4 fina baguetter behöver du:

25 g jäst

5 dl vatten

1 msk salt

2 msk olja (helst neutral)

13 dl vetemjöl

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Värm vatten till fingervarmt, och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet men spara lite till utbakningen. Arbeta degen ordentligt tills den känns smidig och släpper från bunken – om du tycker det är bökigt att göra det i bunken går det också alldeles utmärkt att knåda degen på bakbord tills den blir riktigt blank och fin!

Jäs degen under duk ca 1 timme, tills den blivit ungefär dubbelt så stor. Vält ut den på mjölat bakbord, men knåda den inte utan dela den i 4 delar som du liksom ”drar ut” till baguetter. Lägg dem på bakpappersklädd (eller smord) plåt och pudra över lite mjöl. Jäs dem sen i ungefär en halvtimme – själv brukar jag låta sista jäsningen ske utan bakduk men det går förstås bra vilket som.

Forma till baguetter och lägg dem på bakpappersklädd (eller smord) plåt. Låt jäsa i ungefär 30 minuter – med eller utan bakduk.

Under tiden värmer du ugnen till 275 grader.  Spruta kallt vatten i ugnen och på bröden (eller pensla dem) och sätt in plåten i mitten av ugnen. Dra ner värmen till 225 och grädda baguetterna i mitten av ugnen ca en kvart. Låt svalna på galler utan duk och servera rykande färska. Läckert och gott!

4 kommentarer

 1. Hej! Snubblade förbi din blogg av en slump 🙂 Jag jobbar själv som kock och är såklart matintresserad. Som kock idag måste man ibland kunna lite utav varje, så att baka kan vara en syssla man måste göra då och då.
  Hör ska du få ett litet tips ang. baguetterna ( så att de blir ännu frasigare och godare 😉 ;

  Minska mängden jäst och uteslut fettet. Använd gärna vetemjöl special. Arbeta degen minst en kvart. Låt degen jäsa över natten överplastad och i rumstemp.
  Forma till baguetter som vanligt. Och låt jäsa under fuktad duk. När det är dax att grädad vider du upp ugnen till 250C och i god tid ställer du in ett en metallbunke eller liknande längst ner i ugnen. Se till att vattnen kokar då du sätter in baguetterna.
  Grädda först i 12 min på 250, och sen i ca 15 min (tills de ser bra ut).
  Annars gör du precis som vanligt 🙂

  Vore jättekull om du testade den här varianten! Lycka till! Mvh Tor

  Gillad av 1 person

  1. Det där är ett jättebra knep som jag ofta använder mig av, särskilt när jag bakar olika slags festbröd som jag vill ha så frasiga som möjligt. Det går också utmärkt att spraya kallvatten in i ugnen några gånger innan och under gräddningen, det ger ungefär samma effekt.

   Däremot låter jag sällan mina degar kalljäsa över natten, till och med med halva jästmängden jäser de ibland över i kylen. Jag låter dem stå några timmar i vanlig rumstemperatur istället. Vill jag ha ännu finare arom (och har massor med tid!) låter jag degen jäsa till sin fulla storlek och sen puffa ihop den och jäsa om den – det ger ett härligt ”sydländskt” bröd med mycket goda hål och bubblor i!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s