We’re all Irish today – fira St Patrick’s Day!

Irish_cloverIdag är bloggen grön! Vi firar ju Saint Patrick’s Day och hela världen går i grönt. För Saint Patrick är ju inte bara Irlands nationalhelgon, utan även skyddshelgon för Nigeria – och för alla katoliker i New York och Boston.

spSå idag firar irländarna på USA:s östkust så det står härliga till! Det här är nämligen både en kyrklig och en sekulär festdag och har du någon gång haft en god anledning att ställa till fest så är det just idag! Om man dessutom betänker att den gode Patrick också är en oslagbar hjälp om man vill skydda sig mot ormar, synder och svartkonst – tja då är ju saken klar. Klart man ska fira Saint Patrick!

Du som regelbundet läser min blogg vet att jag gärna firar Saint Patrick’s Day lite extra , med en god irländsk måltid. Perfekt till middag en dag som den här är Irish Stew, Guinness Beef Stew och Colcannon (som också är en traditionell rätt till det irländska Halloweenfirandet) – du hittar recept på alla dessa rätter om du söker på bloggen. Till kaffet passar det perfekt att servera St Patricks-cupcakes (dem hittar du här) och ett glas Bailey’s eller Irish Mist förstås!

Själv lagar jag idag Champ – ett härligt potatismos med vårlök – och serverar med lammkotletter. Till dessert en irländsk äppelpaj – med potatis i degen förstås – serverad med vispad grädde smaksatt med lite Bailey’s.

Champ

Ett underbart gott potatismos som smakar finemang till alla former av kött eller korv – eller som ensamrätt för den delen. Servera varje portion med en klick smör som får smälta i moset.

Champ1½-2 kilo potatis

3 dl mjölk

200 g hackad vårlök

salt och peppar

Ca 1 dl smör

Gör så här: Skala och dela potatisen i mindre bitar och koka den mjuk. Sjud mjölken tillsammans med den hackade vårlöken i 5-10 minuter. Mosa potatisen, tillsätt mjölk-och-lökblandningen och hälften av smöret. Salta och peppra efter behag och servera med en klick smör på toppen tillsammans med korv eller kött av något slag.

Tips! Vill du ha en helt vegansk Champ? Använd då havre- eller sojamjölk och ersätt smöret med mjölkfritt margarin.

Irländsk äppelpaj

Pajdeg:

2-3 kokta potatisar, mosade och avsvalnade

2½ dl vetemjöl

½ dl strösocker

½ tsk bakpulver

Fyllning:

3 stora gröna äpplen

½ tsk mald kanel

2 msk honung

uppvispat ägg eller vatten till glasyr

1 msk strösocker extra

vispgrädde till serveringäppelpaj2

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Lägg den mosade potatisen i en skål och blanda med mjöl, socker och bakpulver. Rör om och blanda till en fast deg.

Skala och kärna ur äpplena och skär dem tärningar eller i skivor på ca 1 cm. Täck dem med vatten för att undvika att de blir bruna medan du kavlar ut degen.

Smörj en pajform med ca 20 diameter. Kavla ut halva degen så att den täcker formens botten. Lägg äppelskivorna i den degklädda formen, strö på kanel och droppa över honung.

Kavla ut resten av degen så att den täcker pajen. Ansa och dekorera kanterna och skär några djupa skåror i deglocket så att ångan kan tränga ut. Får du deg över, forma några vackra dekorationer.

Glasera med ägg eller vatten och strö över 1 msk strösocker. Ugnsbaka i 30-40 minuter eller tills pajen fått gyllengul färg. Servera varm eller ljummen med vispgrädde som du smaksatt med lite Bailey’s.

Vill du ha mer dessert? Slå dig ner i soffan och kolla på The Boondock Saints – den ultimata kultfilmen att förgylla denna kväll med (för den som inte hellre går ut och tar en Guinness på krogen förstås…)!

En kommentar

  1. […] En massa nya goda recept blir det här under våren också. Och snart är det ju dags att fira Saint Patrick’s Day, något jag aldrig missar. Det vet ni som läser Matmammans blogg regelbundet, och vill ni redan nu ha tips på en riktigt läcker Saint Patricksmiddag så kolla här! […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s