Födelsedagskaffe med bullar, klassiska småkakor och tårta täckt med sugarpaste

Kaffe med dopp till födelsedagskalaset!

Idag har vi firat födelsedag här hemma. Sonen fyller år, och det firade vi med kaffekalas och glada gäster. Dagen till ära fick det bli en vacker tårta fylld med vanilj och hallongrädde, täckt med sugarpaste.

Vi hade förstås också kakor och annat kaffebröd. Vetebullarna får inte saknas på ett riktigt kaffekalas – inte småkakorna heller. Inte för att vi hade sju sorters kakor, men chokladbollar, skurna chokladbröd och en härlig blåbärskaka hann vi i alla fall baka. Och så ökensand förstås, med den härliga smörsmaken… Mums! Om jag måste välja en absolut favoritkaka bland alla klassiska småkakor så väljer jag nog den. Och den passar precis lika bra till kaffet en solig sensommarlördag som till julkaffet! Här har du receptet!

Ökensand – passar både sommar som vinter!

De supergoda chokladbröden är bakade efter mormors recept. Mät upp  5 dl vetemjöl, 2 dl strösocker, ½ tsk salt, ½ dl kakao, 1 tsk bakpulver och 1 msk vaniljsocker i en skål. Smula i 200 g rumsvarmt smör och ett ägg och blanda till en smidig deg. Forma degen till fyra längder. Lägg två på varje plåt och platta till dem lite med handflatan. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller hackad mandel. Grädda längderna mitt i ugnen på 175 grader, och skär längderna i sneda bitar medan de fortfarande är varma.

Skurna chokladbröd är en klassiker bland småkakor!

Tips! Det funkar alldeles utmärkt att byta ut sockret i chokladbröden mot sötningsmedel. Tänk då på att garnera längderna med hackad mandel istället för pärlsocker. Ett annat bra sockerfritt alternativ på kaffebordet är dessa läckra muffinsbakelser!

Blåbärskakan är helt mjölkfri, och mycket lättbakad. Smörj en form på ca 1½ liter och bröa den med kokosflingor. Vispa 2 ägg med 1½ dl strösocker. Smält 75 g mjölkfritt margarin och tillsätt 1 dl vatten. Låt blandningen koka upp och häll i den i äggsmeten. Blanda 2½ dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver och 1 msk vaniljsocker. Rör ner i äggsmeten. Blanda ½ dl vetemjöl med 1 – 2 dl blåbär och blanda försiktigt ner i smeten. Grädda på nedersta falsen i 175 graders värme tills kakan är klar, ca 35-40 minuter.

Lättbakad blåbärskaka, helt mjölkfri!

Även chokladbollarna är mjölkfria. Det finns väl lika många recept på chokladbollar som det finns godisälskare – det här är mitt favoritrecept:

100 g mjölkfritt margarin
1½ dl socker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk starkt kaffe
5 dl havregryn

Prova att rulla chokladbollarna i jordgubbsströssel – finns bland annat på Panduro!

Rör socker och smör pösigt. Blanda i kakao, kaffe, vaniljsocker och havregrynen. Blanda alltsammans för hand, eller i matberedare – jag brukar använda matberedaren eftersom jag tycker bollarna får bättre konsistens då. Massan blir lagom fast och är lätt att rulla till bollar. Rulla runda bollar av önskad storlek och doppa i kokosflingor eller pärlsocker – eller testa något smaksatt strössel. Förvara kallt, eller i frys – de tinar ganska snabbt!

Smarriga chokladbollar doppade i kokosflingor och jordgubbsströssel

Vetebullar är en verklig klassiker på kaffebordet, och går hem hos de flesta. Mitt bästa recept hittar du här.

OBS! Vill du göra bullarna helt mjölkfria går det alldeles utmärkt att ersätta smöret med mjölkfritt margarin och mjölken med någon soja- eller havreprodukt.

Härliga vetebullar – i de blåprickiga formarna kanelsnurror och i de rödprickiga vaniljknutar.

Den här gången blev det de klassiska smaksättningarna vanilj och kanel, men testa gärna något annat – varför inte apelsinbullar eller blåbärsbullar? Mmm, så gott…

Tårtan är gjord på färdigköpta bottnar och har två fyllningar, vaniljkräm och hallongrädde. Sedan ”spacklade” jag den med en god smörkräm och täckte den med ett lock av sugarpaste. Därefter dekorerade jag tårtan med gul kristyr och vackra hallon.

Vacker tårta fylld med vaniljkräm och hallongrädde

Det går förstås precis lika bra att täcka tårtan med ett marsipanlock, men jag tycker sugarpaste är mer lättarbetat och dessutom tycker jag det är vackert med helt vita tårtor, vilket är svårt att få till med marsipan. Annas bakstuga är en av de tårtbloggar som ger en bra guide till hur man täcker en tårta med sugarpaste, andra är Linda och Tårtmorsan.

Smörkräm är lätt att göra, blanda bara 125 g rumstempererat smör med 1½ dl florsocker och 1-2 tsk vaniljsocker. Rör ner 2 äggulor, en i sänder, och blanda tills du får en slät och fin kräm. Vill man kan man smaksätta den med annat än vanilj, t ex kakao eller citron.

På webben finns också en mängd bra recept på sugarpaste – Sockertussen har flera bra varianter! Den jag använde kommer dock från Panduro, som har en massa bra tårtdekorationer och mycket annat matnyttigt. Läs mer om det här! Och ha ett riktigt trevligt kaffekalas – det hade vi!

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s