Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Parmesangratinerad lax med quinoasallad och senapssås

Lämna en kommentar

I helgen hade vi födelsedagskalas här, med sju sorters kakor (nja, inte riktigt – men nästan…) och en smarrig tårta. Den här veckan blir det GI för hela slanten. Kan behövas för att balansera upp allt sött och smaskigt som helgen förde med sig, men det är ju också så himla gott och dessutom mår man ju så bra av det. En ”win win situation” alltså!

En av mina GI-favoriter är den här välsmakande laxrätten. Till 4 personer behövs:

4 bitar laxfile (säljs frysta i 4-pack)

En bit parmesan (30-50 g)

quinoa eller matvete för 4 portioner

1 burk creme fraiche

1-2 msk osötad senap

blandad sallad av valfri sort, samt 1 paket djupfrysta gröna ärter

Salta och peppra på laxen. Riv över parmesan och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 20-30 minuter. Koka under tiden quinoan eller matvetet enligt instruktioner på förpackningen. Medan grynen kokar blandar du salladen med ärterna.

Blanda creme fraiche och senap. Koka upp i en liten kastrull och låt puttra någon minut. Håll såsen varm.

När grynen är färdigkokta blandar du dem med salladen. Servera laxen med salladen och senapssåsen. Lätt och läckert!Tips! Om du vill ha en helt vegetarisk rätt, uteslut då laxen och utöka istället salladen med tomater, squash och äpple och avnjut med senapssåsen som kall dressing! Och vill du ha det hela veganskt kan du använda ett sojaalternativ till creme fraiche, till exempel Tofuttis Sour Supreme.

Författare: Matmamman

Skribent och redaktör med intresse för matlagning. Tycker att svensk husmanskost är bland det finaste och mest variationsrika som finns, men lagar lika gärna indisk linssoppa som svenska köttbullar. Här bjuder jag på mina bästa recept, inspirerande tips och mycket annat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s