Läcker pasta med svamp blir en god fredagsmiddag!

Karl Johan passar bra i en god pastasås!

Äntligen fredag… Visst är det skönt när helgen kommer och man kan ta det lite lugnt och bara njuta av livet! Just nu är det ju perfekt att ge sig ut i skogen och plocka svamp, och det är minsann inte bara kantareller som duger att äta. Jag är visserligen ingen svampkännare men jag har några favoriter vid sidan av kantarellerna, nämligen taggsvamp, Karl Johan och den ofta underskattade fårtickan. Vi får se vad det kan bli i korgen denna helg, och om jag kommer hem med tom korg så har jag lite Karl Johan kvar i frysen sen förra året. Perfekt till en smakrik pastarätt, som denna:

1 l rensad och hackad Karl Johan

100 g strimlad lufttorkad skinka (gärna Parmaskinka, men vilken sort som helst blir jättegod!)

En klick smör

I hackad röd- eller silverlök

2-3 krossade vitlöksklyftor

1 burk naturell Creme Fraiche

Salt och peppar

Fräs svampen utan matfett tills allt vatten ångat bort. Tillsätt en klick smör och den hackade löken och vitlöken. Fortsätt fräsa på medelstark värme, rör om då och då. Tillsätt sedan skinkan och Creme Fraiche. Rör om och låt puttra några minuter. smaka av med salt och peppar. Servera till rykande het pasta av valfri sort.

Tips! Byt ut Karl Johansvampen mot kantareller, fårticka eller annan valfri svamp. Färska champinjoner går också alldeles utmärkt!

Tips! Du kan enkelt göra rätten helt veganskt genom att använda en sojabaserad Creme Fraicheprodukt.

Vacker som en dag - och livsfarlig... Den här tar man minsann inte fel på!

2 kommentarer

Lämna en kommentar