Sensommarens bär och frukter

Augustiskymning...

Jag älskar den här tiden på året. Varma, sköna augustidagar och så de underbara kvällarna som blir aningens mörkare och som för med sig en härlig sensommarbris… Sällan är solnedgången så vacker som just i augusti! Det är just det som är det fina med att bo i ett land där årstiderna växlar som de gör här. Lika härligt som det är att insupa den skira grönskan under de första ljusa kvällarna i maj, lika underbart är det att sitta ute i augustiskymningen och se solen dala vid horisonten.

Och så älskar jag sensommarens bär och frukter förstås. Svarta och röda vinbär. Äpplen. För att inte tala om kantarellerna som nu lyser gula i skog och mark. Finns inte mycket som slår en varm macka med kantarellstuvning… En favorit i repris så här i kantarelltider är också Kökschefens kantarellcrêpes. Mums!

Själv har jag varken äppelträd eller vinbärsbuskar men goda vänner brukar förbarma sig över mig varje år och jag blir sällan utan åtminstone en laddning vinbärssaft och några burkar hemlagat äppelmos. Ibland plockar jag vildäpplen också – eller rättare sagt de gamla knotiga äppelträden som fortfarande växer här och var långt efter att de små torpställena som en gång odlade dem är borta och glömda. De är inte alltid så goda att äta naturella men i mos och kräm blir de utsökta!

Nyplockade äpplen, på väg att bli en god äppelpaj...

Ja, äpplen är sannerligen fantastiska. Tänk så mycket man kan göra med dem! Äppelpaj, till exempel. Det är ju bland det godaste som finns. Och olika äppelkakor, som ju går att variera i det oändliga.

Min mamma gjorde en supergod variant som hon kallade Knäckiga äppelkakan. Enklare än någon annan och godare än det mesta. Gör så här:

Skala och skiva 4-6 äpplen. Strö över 2 dl vetemjöl blandat med 1 dl socker. Hyvla över smör så det täcker hela härligheten. Grädda i 200 graders varm ugn i ca 20 minuter. Servera med vaniljsås, halvsmält vaniljglass – eller bara som den är. Succé!

Och tänk så gott det är med en mild, god äppelkräm… Om du inte har provat att laga äppelkräm, så är det verkligen dags. Här är ett enkelt recept som går hem hos alla äppelälskare!

Kräm är för övrigt en av mina favoritdesserter. Sommarens sista jordgubbar fick bli en ljuvlig kräm häromdagen. Snabbt, lätt och jättegott. Koka bara upp 4 ½ dl vatten och ett par matskedar strösocker (eller strösötmedel om du vill göra krämen helt sockerfri). Blanda sedan i ungefär 1 liter bär (rensade och sköljda) och låt koka i ett par-tre minuter. Lös till sist upp 3 msk potatismjöl i ½ dl vatten och häll ner i krämen under omrörning. Låt krämen få ett uppkok och häll sedan upp den i en skål. Servera med kall mjölk eller gräddmjölk. Oslagbart gott!

Underbar jordgubbskräm av säsongens sista gubbar - helt utan vanligt socker...

Samma recept kan användas till alla bär. Och i morgon tänker jag koka svart vinbärskräm. Underbart både som mellanmål eller som dessert efter en god middag!

Så du som har tillgång till sensommarens bärskörd – utnyttja tillfället! Koka saft, sylt, gelé eller marmelad… Laga äppelkakor och frys in… Laga kräm till efterrätt eller mellanmål…

Och så slår jag ett slag för inlagd gurka. Här är ett av mina absoluta favoritrecept. Prova själv! Underbart till söndagssteken och suveränt på leverpastejmackan!

En riktigt trevlig augustihelg önskar jag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s