Baka blåbärspaj med eller utan vanligt socker!

Matbloggen skriver jag idag om den fantastiska zucchinin, som är så god och användbar. Stekt, gratinerad, inlagd – eller i en god kaka… Testa själv! Idag ska jag själv lägga in ett par burkar, det blir en jättegod inläggning som passar till det mesta!

Jordgubbsyoghurt med färska jordgubbar samt en kopp latte blir en härlig sommarfrukost…

Jordgubbarna börjar sjunga på sista versen nu. De finns fortfarande att köpa, så idag blev det jordgubbar i frukostyoghurten, men det lär nog inte bli mycket mer av den varan på ett tag. Däremot stundar ju de härliga blåbärstiderna nu och det är minsann inte sämre det. Så mycket ljuvligt som man kan göra av blåbär… Mums!

Idag bjuder jag på två goda blåbärspajer. Den ena är en klassisk smulpaj, men i den här versionen utan vanligt socker. Jag använder helst SteviaVital steviasocker, tycker det är den absolut bästa ersättaren för vanligt socker – men det är klart att du lika gärna kan använda Canderel eller Hermesetas istället. Tänk bara på att SteviaVital är ungefär 5 ggr sötare än vanligt socker medan de andra sötningssorterna har ungefär samma sötma som socker!

Den andra är min väninna Ann-Maries underbara blåbärspaj som är bland de godaste bakverk jag någonsin ätit. Den smakar himmelskt, helt enkelt – ändå svänger man ihop den på en halvtimme!

Båda pajerna serveras med fördel med vaniljsås, lättvispad grädde eller halvsmält vaniljglass. Ann-Marie bjuder helst Milda vaniljvisp till sin paj, den tycker hon är allra godast och jag är böjd att hålla med henne… Du som inte kan eller vill äta socker kan koka marsansås och söta själv med lagom mängd sötningsmedel, eller använd helt osötad vispad grädde, det är jättegott till!

Smulpaj med blåbär

Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda 3 dl vetemjöl och 1 msk SteviaVital steviasocker (eller ½-1 dl strösötmedel av typen Canderel) i en bunke. Skär 125 g smör i kuber och finfördela detta i mjölblandningen så du får en smulig deg. Eller kör alltsammans i matberedaren!

Lägg 3-4 dl blåbär i en smord pajform med 24-26 centimeters diameter och blanda i 1 msk potatismjöl (det gör att du får en fastare paj). Strö också gärna över en nypa strösötmedel över bären. Fördela smuldegen över bären och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Smulpaj med blåbär – här serverad med marsansås som sötats med sötningsmedel, Mums!

Ann-Maries supergoda blåbärspaj

Smält 175 g smör eller margarin. Mät upp 3 dl vetemjöl, 1 dl strösocker, 1 krm salt samt ½ tsk bakpulver i en skål. Tillsätt smöret och bred ut degen i en låg form – helst en som inte behöver smöras.

Fördela 1-2 dl blåbär över degen och strö över 1 msk socker blandat med 2 tsk potatismjöl. Grädda i 225 grader i ca 20-25 minuter. Kakan kan lätt få lite för mycket färg runt om, så täck gärna med aluminiumfolie mot slutet av gräddningen!

Ann-Maries underbara blåbärspaj smälter i munnen…

6 kommentarer

  1. Blåbärspaj åh vad gott. Vi skulle gått till skogen i går och kollat läget efter blåbär, men det började åska så det får bli en annan dag. Ha det bra 🙂

    Gilla

    1. Jag också, jag tycker det är jättebra. Ska kolla in din blogg lite mer – det är väl okej om jag länkar till den?

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s