Smått och gott från Granbergsdal med omnejd

Häromdagen hittade jag en riktig pärla. När jag besökte Granbergsdals Hytta fann jag nämligen en receptbok med smått och gott från Granbergsdal med omnejd! Idén kom från Stina, en av de aktiva i Byalaget, som genom åren samlat på sig en mängd recept som hon fått av bagerskor och matmammor i trakten. Samlingen bestod av små handskrivna lappar, utdrag ur kokböcker och urklipp ur tidningar – självklart ville man samla dessa till en kokbok att sälja i Hyttboa!

Recepten spänner från de traditionella kolbullarna, som lagas över öppen eld, till godsaker som hemkokt kola och marknadskarameller och de är enkelt skrivna – trogna originalen. Tanken är att det ska synas att det handlar om kortfattade noteringar som är gjorda av en som vet hur man går tillväga – och det gör det verkligen. En härlig liten kulturskatt som knyter an till den genuina bruksmiljön och som är väl värd sina 40 kronor! Så här kan det se ut:

Hyttanbröd på häll bakat en Hyttdag

Hur gör du?

En jäktad bagerska:

”En liter fil, ett kläm på sirapsflaskan. Stjälp på vetemjöl ur påsen. 2 dessertskedar kryddor, 2 dessertskedar bikarbonat.”

Visst låter det härligt enkelt och opretentiöst! Jag återkommer med recept och bilder framöver när jag provbakat/provlagat lite. Är hemskt sugen på det hembakade tunnbrödet som Karin G bidrar med, och på Karin Ö:s recept på Prostinnan Olgas Kryddkaka… Men här finns också recept på vegetarisk lasagne och på traditionell Värmlandskorv och på drycker av olika slag. Så har du vägarna förbi Granbergsdals Hytta så gå in i Hyttboa och införskaffa den här lilla matpärlan, du också!

Granbergsdals Hytta – en pärla i Karlskoga Bergslag…

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s