Fläderblomssaft och bloggstädning

Publicerad av

Idag håller jag på och städar lite på bloggen, och försöker göra min testsida lite mer lättnavigerad. Från och med nu (eller rättare sagt från och med när jag är klar…) kommer man att kunna söka under rubriker efter olika tester och behöver inte scrolla bland en evighetslång radda produkter i menyn…

Jag har också silat och hällt upp årets fläderblomssaft. Alltid lika härligt med några flaskor flytande sommar i kylen. Ja och i frysen också, för den delen; jag fryser in det mesta av min flädersaft så håller den mycket bättre. Underbar att smutta på på balkongen – eller att ta fram i vinter när man längtar efter sommarsmak…

Har du inte testat att göra saft på fläderblommor så är det dags! Flädern blommar fortfarande så än finns det tid att fånga lite sommar; här där jag bor växer den överallt och gissningsvis är det likadant hos dig, kära läsare, för fläder är spritt vida omkring. Bara att plocka, safta och njuta! Det här behöver du till ungefär 2½ l färdig, koncentrerad saft:

40 blomklasar
3 citroner
2 liter kokande vatten
1-2 kg strösocker (beroende på hur söt du vill ha den)
50 g citronsyra

Ett glas läskande fläderblomssaft smakar lika gott sommar som vinter…

Skölj blomklasarna och lägg dem på en handduk för att rinna av. Lägg dem i en hink eller stor skål. Skölj citronerna noga och skiva dem tunt. Varva blomklasar och citronskivor, koka upp vattnet och häll över blommor och citroner. Tillsätt socker och rör tills det löst sig. Rör i citronsyran. Täck över hinken/skålen och låt stå kallt i 3 dygn. Sila och häll upp på väl rengjorda flaskor eller, om du ska frysa saften, i lagom stora frysförpackningar. Förvara i kylskåp eller frys in!

Du kan också göra fläderblomssaften helt sockerfri om du vill. Ersätt då sockret med ca 200 g Canderel eller motsvarande sötningsmedel, och gör som i originalreceptet. Den sockerfria saften är bäst att förvara i frysen, då den inte blir lika hållbar. Men den är lika läskande och god – och perfekt att bjuda vänner som har diabetes eller av andra skäl inte vill äta socker!

Tips! Ersätt citronerna med lime. Och om du är för sent ute för att koka fläderblomssaft – koka saft på svarta vinbärsblad istället! Du gör på precis samma sätt och det är också jättegott!

OBS! Det finns även två flädersorter som inte är ätliga, druvfläder och sommarfläder. De är dock lätta att se skillnad på om du bara studerar bilderna ordentligt!

3 kommentarer

  1. Flädersaft är så gott det var länge sedan jag gjorde det, ska se om jag kan hitta något ställe att plocka på.
    Vad bra du är på att göra i ordning bloggen. Själv är jag så oteknisk så det tar sådan tid och blir ofta tokigt, mitt projekt är att komma på hur man får facebooksidan/länken att sitta på bloggen.
    Ha det gott 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s