Maffiga matmuffins till picknick, brunch eller som mellanmål…

Har du testat att baka matmuffins nån gång? Om inte, så gör det! Det är verkligen jättegott, och dessutom går det snabbt. Matmuffins är perfekta i så många olika sammanhang: de är härligt mättande som mellanmål, passar perfekt i picknickkorgen och blir också en härlig del av en lång brunch.

Ingredienserna kan varieras efter tycke och smak; ost och skinka, oliver och hackad tomat, lök och svamp, salami och basilika…

Själv brukar jag använda det här grundreceptet, det blir höga och fina muffins av det. Sen fyller jag dem med det jag har hemma – de blir lite olika varenda gång men alltid lika goda!

Till 12 mindre eller 6 större muffins behöver du:

3 ägg

½ dl smakneutral olja

2 dl yoghurt, fil, mjölk eller gräddfil

1 msk honung

1 tsk salt (eller 1½ – anpassa saltmängden efter hur salt fyllningen är!)

3 tsk bakpulver

4½ dl vetemjöl (eller 3 dl vete och 1½ dl graham)

Fyllning:

80 g rökt skinka, 1 dl riven ost, 4-6 soltorkade tomater i bitar, ½ rödlök i små klyftor

100 g fetaost i tärningar, 10-12 urkärnade svarta oliver, 1 kruka basilika eller oregano, finhackad

1 hackad röd eller gul lök, 10 smörfrästa champinjoner, 1 påse (70 g) babyspenat, ½ dl hackade nötter av valfri sort

80 g lufttorkad skinka eller salami, 100 g mozzarellaost i småbitar, 12 basilikablad, 4-6 soltorkade tomater i bitar (gärna några pinjenötter eller hackade valnötter)

Gör så här:

Vispa upp äggen och tillsätt oljan, vätskan och honungen. Blanda salt, bakpulver och mjöl och rör ner detta i smeten. Blanda ner valfri fyllning i smeten och klicka i formar – fyll formarna till 1/3. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i omkring 20 minuter. Matmuffins går utmärkt att frysa, och tinar i utflyktskorgen på väg till stranden…

Härligt matiga muffins – här gräddade i muffinsplåt, men det går förstås lika bra att grädda dem i pappersformar!
Härlig utflyktsmat – här med lufttorkad skinka, mozzarella, basilika, pinjenötter och soltorkade tomater!
Här med feta och annat smått och gott…

35 kommentarer

 1. Hej! Fattar inte vad jag gjorde för fel. Fyllde de med rökt skinka och god ost, men de smakade verkligen inte bra och så fastnade de i formarna… De är säkert jättegoda om man lyckas! 🙂 Några tips? Ha det gott! /Cia

  Gilla

  • Oj jag vet inte riktigt vad det kan ha blivit för fel. Kanske ska du testa att baka dem på lite lägre ugnsvärme? Olika ugnar blir ju olika varma. Jag brukar ha motsvarande 175-200 grader på min. Du kan också testa att ha lite mindre bakpulver i, minska ner med en tsk.

   Gilla

  • Oj, jag ser nu att jag glömt skriva in salt i receptet… Så tråkigt att dina muffins inte blev bra, men så bra att du påpekade det! Jag ändrar genast i receptet, själv brukar jag ta 1 tsk, ev 1½, beroende på hur salt fyllningen är! Jag beklagar verkligen detta och hoppas du vågar prova dem igen vid tillfälle!

   Gilla

   • Tack för ditt snabba svar Matmamman 🙂 och absolut kommer jag göra det! Receptet var väldigt enkelt och smidigt, hoppas du kommer skriva fler inlägg om matmuffins med fler goda innehåll (för som de som jag, som är dåliga på egen fantasi gällande mat:)). Tack för ett bra recept!

    Gilla

  • Det var verkligen jätteroligt att höra! Tack så jättemycket för att du delade med dig av det – och om du har tips på några bra ingredienser till dessa muffinsar kan du väl tipsa? Glad påsk!

   Gilla

 2. Hej!,tack för receptet de blev jätte goda hade tänkt mig frysa in de men det tog slut på sekunden det var oemotståndliga !!!

  Gilla

  • Nej det behöver du inte alls ha. Jag brukar ha det för jag tycker det förstärker de salta smakerna men det är ju bara en smaksak. Jag gör dem ofta även utan honung och det blir lika bra det.

   Gilla

   • Jag gjorde de utan honung och de blev väldigt lyckade! Gjorde tre olika fyllningar: skinka, ärtor och lök; oliver, fetaost och tomat; tonfisk, majs och oregano. Smakade riktigt bra! Tack så mycket för receptet 😀 detta kommer jag göra ofta.

    Gilla

 3. Skinka, ärtor och lök har jag inte provat – det låter jättegott. Och med tonfisk – det måste jag testa! Just tonfisk och majs är en så bra kombo tycker jag.

  Gilla

 4. Blev succé här hemma, både hos de vuxna och hos ungarna på 20 mån resp 3,5 år =) Jag hade i Milano Salami, färskost med vitlök och örter samt soltorkade tomater. Blev verkligen supersmarrigt! Stort tack för receptet!

  Gilla

 5. Just det… jag använde en sillikonform som jag smorde med lite smör och då fastande de inte alls, inte ens när de var lite varma fortfarande =)

  Gilla

 6. […] mig för att göra matmuffins. Har aldrig gjort det förut så jag sökte på nätet och hittade detta braiga recept. Jag valde att göra med fetaost, svarta oliver och färsk basilika, jättegott! Det […]

  Gilla

 7. Tack för ett finfint recept! Goda, enkla och generöst med fyllning. Jag har gjort en sats för att ha med mig något smidigt och lättätet till min förlossning som kommer när som helst nu. Men jag misstänker att receptet kommer till användning fler gånger.

  Gilla

 8. […] Idag firar vi Picknickdagen så fram med utflyktskorgen och ut i skog och mark och mys med en härlig matsäck! Stekt ägg på limpmacka är en klassiker, eller varför inte baka härliga matmuffins? Recept hittar du här >> […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s