Juliga smaker i läcker paj!

Publicerad av

Jul är inte bara skinka, sill och köttbullar – det är grönt också, och kanske framför allt i form av olika sorters kål. Jag älskar grönkål på halländskt vis (långkål) men även brysselkål är en favorit. Här är ett recept på en jättegod paj för kålälskaren, den kan serveras som ensamrätt med en fräsch tomatsallad – eller varför inte som en del av julens buffé? Välj den pajdeg som passar dig och dina middagsgäster – en traditionell eller en GI.

Den här pajen smakar förträffligt både som ensamrätt och som en del av julbuffén!

”Vanlig” pajdeg:

3 dl vetemjöl (eller hälften vardera av vete och grahamsmjöl)

150 g smör

2-3 msk iskallt vatten

½ tsk salt

Pajdeg på GI-vis:

1½ dl dinkelmjöl

1½ dl grahamsmjöl

½ tsk salt

3/4 dl oliv- eller rapsolja

½ dl vatten

Gör så här:

Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke och arbeta ihop med en gaffel – eller kör alltsammans en liten stund i matberedaren tills den blivit en ”boll”. Tryck sedan ut den i en pajform och ställ kallt en stund. Pricka lite lufthål här och var och förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 10 minuter.

Fyllning:

1 nät färsk brysselkål

3 ägg

3 dl mjölk eller gräddmjölk

100 g riven ost (gärna cheddar eller julost men vilken sort som helst gå förstås bra!)

salt och vitpeppar

Gör så här:

Koka brysselkålen nästan färdig i lättsaltat vatten (tar ca 5-6 minuter) och låt rinna av. Fördela kålen i pajskalet, och strö den rivna osten över. Vispa ihop äggen och mjölken med lite salt och vitpeppar och häll i pajskalet. Ställ in pajen i mitten av ugnen (fortfarande 200 grader) och grädda tills den fått fin färg och ”stannat”.

Om du vill göra den här pajen med annan kål går det förstås lika bra!

Tips: Nötter passar fint ihop med kål så om du gillar nötter kan du gärna låta kålen få sällskap av lite hackade valnötter eller hasselnötter. Gott!

OBS! Om du vill göra pajen helt vegetarisk/vegansk kan du hoppa över äggstanningen och istället blanda kålen med vegansk mjukost (t ex Tofuline) och/eller Sour Supreme, som är en creme fraicheliknande produkt. Gör då också GI-degen, som ju inte innehåller smör. Här finns en jättebra sida som listar alla möjliga ersättningar för ”vanlig” mat – den har jag haft stor användning för!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s