Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Baka en busgod smulpaj!

Lämna en kommentar

Sonen plockar äpplen, som ska bli till pajer, äppelmos, kräm... Sensommaren är härlig!

Nu börjar de underbara svenska äpplena mogna. Trädgårdar och butiker svämmar över av den ädla frukten, och själv brukar jag få en massa goda äpplen från underbara vänner och bekanta. De gamla äppelträden frodas och bär frukt år efter år och mina vänner har mer än de orkar ta vara på. Inte mig emot, för jag älskar svenska äpplen och kan inte få nog av dem! Jag minns fortfarande barndomens lekar i morfars sensommarträdgård, när luften fylldes av den underbara doften av svenska äpplen… En sån härlig tid!

För en tio-femton år sen var det stört omöjligt att få tag i svenska äpplen i butik. Jag minns en fråga i ICA-tidningen Buffé, där en kund ställde frågan varför det var så omöjligt att handla svenska äpplen på ICA-butiken, och minns svaret ännu tydligare; ICA:s expert menade att de svenska äpplena höll en så dålig kvalité att de helt enkelt inte motsvarade kundernas förväntningar.

Färdiggräddad smulpaj på underbara svenska äpplen...

På ren svenska betydde väl det helt enkelt att ICA föredrog att sälja besprutade äpplen från Holland och Frankrike, för att de skulle kunna köpa in större kvantiteter och tjäna mer pengar. Lustigt att tänka på idag, då ICA skryter om att de är så måna om närodlat och svenska produkter… Tur att de har ändrat sig i alla fall, så att alla kan handla svenska äpplen, även de som inte själva har en trädgård eller goda vänner som har äpplen i överflöd!

Ikväll bakade jag en busgod och enkel smulpaj på några saftiga och syrliga Transparente Blanche som jag fått av en väninna. Mmm, så gott det smakar – och enkelt och lättbakat är det ju också. Bara att skala, kärna ur och klyfta en 4-5 äpplen och lägga i en pajform med lite strösocker och kanske lite kanel. Blanda en smulpaj med 3 dl vetemjöl, ½ dl socker och 75-100 g smör och häll över. In i ugnen på 200 grader tills smuldegen fått vacker färg. Servera pajen lätt avsvalnad med vaniljsås, vispad grädde eller halvsmält vaniljglass!

Helgen är räddad...

Författare: Matmamman

Skribent och redaktör med intresse för matlagning. Tycker att svensk husmanskost är bland det finaste och mest variationsrika som finns, men lagar lika gärna indisk linssoppa som svenska köttbullar. Här bjuder jag på mina bästa recept, inspirerande tips och mycket annat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s