Scones – lättbakat och gott!

Publicerad av

Nu stundar helgen, och det är så skönt! Man har tid att umgås och frukosten får ta tid både att laga och äta.

En av mina favoriter till helgens frukost är scones. De kan göras på så många olika sätt, är otroligt lättbakade och dessutom bra att ta till när kassan tryter. Mjöl, matfett, bakpulver och mjölk eller fil är stommen – sånt de flesta har i skafferiet – och sen kan man variera lite som man tycker både vad gäller utbakning och servering. Scones.se är sidan just för dig som gillar scones; ostscones, blåbärsscones, pumpascones… Det finns ingen hejd på alla läckra recept!

Saftiga irländska potatisscones

Mina egna favoritscones är de här irländska potatissconesen. De blir härligt saftiga och lite frasiga! Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda 4½ dl vetemjöl och 1½ tsk bakpulver i matberedaren och kör några varv. Tillsätt 2½ dl mosad kokt potatis eller ännu hellre potatismos, om du råkar ha lite över. I med en klick smör (ca 30 g) och kör tills du får en gryning massa. Häll i 1-1½ dl mjölk (häll lite i sänder) och blanda tills du får en smidig deg.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lite (den brukar bli väldigt följsam och lättknådad). Dela degen i 8 delar och rulla ut varje del till en ”orm” på ca 25 cm. Forma till knutar och placera på smord plåt. Pensla med mjölk och strö gärna över lite riven ost. Grädda mitt i ugnen tills sconesen får fin färg – det brukar ta 15-20 minuter. Servera med smör och ost, marmelad eller sylt – vispa gärna lite grädde också om du har tid och lust – och bjud juice och kaffe eller te till. Det blir en härlig början på helgen!

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s