Steak & Kidney Pie

Publicerad av
Steak & kidney pie - traditionell engelsk husmanskost!

Idag blev det klassisk engelsk middag hos matmamman – steak & kidney pie. Jag älskar denna mustiga och värmande paj! Just ikväll serverade jag en färdigköpt variant, som jag köper djupfryst på The English Shop men en traditionell steak & kidney pie är inte så svårt att tillaga som man kan tro. Det finns många slags recept – det godaste är det där köttstuvningen kokar i ett mustigt pajskal. Men den här varianten, där stuvningen får puttra på spisen först är också mycket god och dessutom lite enklare att göra. Servera med ett fluffigt potatismos och grönsaker – eller med en härligt grön och god ärtpuré.

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
75 g smör
4 msk iskallt vatten

Fyllning:
700 g nötkött, t ex högrev
175 g njure av nöt eller kalv (låt den ligga i vatten eller mjölk ett par timmar innan)
1/2 dl vetemjöl
salt och malen vitpeppar
25 g smör
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 1/2 dl oxbuljong
1 1/2 dl mörkt öl
1 lagerblad
/2 tsk timjan eller oregano
1-2 msk Worcestershiresås

Till pensling:
mjölk eller uppvispat ägg

Arbeta mjöl och smör till en grynig massa – helst med fingertopparna men matberedaren fungerar också. Tillsätt vattnet och arbeta ihop det till en deg. Låt vila kallt medan du förbereder köttfyllningen.

Putsa njurarna och hacka dem i 2 cm stora tärningar, och skär köttet i lika stora bitar. Blanda mjölet med salt och peppar i en påse och lägg ner kött- och njurtärningarna. Skaka om så allt blandas. Skala och hacka lök och vitlök och fräs i smör. Tillsätt de inmjölade köttbitarna och bryn även dem. Rör ner buljong och öl och tillsätt lagerblad, timjan och worcester. Sjud en timme under lock i 1½ – 2 timmar och rör om då och då. Häll sedan stuvningen i en smord ugnsform med kant, ca 1 1/2 liter.

Sätt ugnen på 200°. Kavla ut pajdegen så den blir ca 5 cm större än pajformen är vid. Skär ut en remsa lika bred och lång som kanten på formen och fäst på ugnsformens kant (fukta kanten innan!) Pensla sedan degkanten och lägg så på locket. Tryck fast degen och putsa kanten. Forma gärna lite vackra mönster av deg som blir över – snygga blad eller vinrankor – det ser festligt och gott ut. Pensla deglocket med mjölk och gör några små lufthål och grädda sedan i mitten av ugnen i 40 minuter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s