Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Koka en härlig äppelkräm!

10 kommentarer

Goda, svenska äpplen passar utmärkt till kräm!

Äpplen hör hösten till. Den som har ett eget äppelträd vet hur ljuvligt det doftar under fuktiga höstdagar, när äpplena börjat mogna; själv minns jag barndomens höstar i trädgården hos mormor och morfar med saknad och vemod men också med stor glädje. I trädgården fanns Sävstaholm, Åkerö och ett par äldre sorter som jag inte ens minns namnet på och vid den här årstiden lagades det äppelmos, pajer, must och kräm i långa banor.

Numera får jag nöja mig med butikernas äppelskörd – men jag brukar också plocka av ett och annat förvildat äppelträd som fortfarande står kvar i området där jag bor. Och när jag får koka en riktigt god, gammaldags äppelkräm är matglädjen riktigt stor!

Det här behöver du till en härlig äppelkräm för fyra:

½ kg äpplen
1/2 liter vatten
1 1/2 dl socker
ev 1 bit kanel
2 msk potatismjöl

Skala och kärna ur äpplena och och skär dem i mindre bitar. Koka upp vattnet med sockret och kanelstången (som kan uteslutas) och lägg i äppelklyftorna. Koka äpplena knappt mjuka.

Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och häll ner redningen i äpplena under omrörning. Låt krämen sjuda upp och ta den sedan av värmen. Smaka av med . Smaka av och tag upp kanelbiten och servera krämen med kall mjölk eller gräddmjölk.

Om du vill göra krämen sockerfri och därmed också diabetikervänlig ersätter du bara sockret med valfritt sötningsmedel, t ex canderel. Det blir också jättegott!

Författare: Matmamman

Skribent och redaktör med intresse för matlagning. Tycker att svensk husmanskost är bland det finaste och mest variationsrika som finns, men lagar lika gärna indisk linssoppa som svenska köttbullar. Här bjuder jag på mina bästa recept, inspirerande tips och mycket annat!

10 thoughts on “Koka en härlig äppelkräm!

 1. Pingback: Köttfärslimpa med potatis och gräddsås och äppelkräm till efterrätt « Matmammans Blogg

 2. Hej. Kokade denna äppelkräm och den var jättegod men lite väl tjock i konsistensen för min smak. Så om ni vill ha en lite lösare kräm så dra ner på potatismjölet. Tack för en fin sida.

  Gilla

 3. Supergod kräm! Tack för receptet!

  Gilla

 4. skulle så gärna vilja veta hur man kokar äppelris som jag fick som barn

  Gilla

  • Min mamma brukade koka äppelris på följande sätt: Koka grötris och vatten med en kanelstång i en kvart-tjugo minuter. Jag kan tänka mig 1 dl grötris och 6-7 dl vatten. Skala och skiva några äpplen (4-5 stycken beroende på storlek) och lägg dem över riset med lite socker ovanpå. När äpplena är mjuka vänder manner dem i gröten, tar upp kanelstången och serverar sen med kall mjölk eller gräddmjölk. Hoppas det är något liknande det du fick när du var barn!

   Gilla

 5. Mycket bra tyckte hela familjen! Tack! : )

  Gilla

 6. Pingback: Kanelstekta äpplen blir en jättegod efterrätt… | Matmammans Blogg

 7. Pingback: Palla frukt! | Matmammans Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s