Syltade gröna tomater som på mormors tid!

BalkongtomaterAtt sylta tomater är ett härligt gammaldags bestyr som sprider väldoft och mysstämning i köket så här års.  Själv har jag turen att ha en bra skörd tomater på balkongen i år, men om man inte har egna tomater går det bra att handla på torget eller i välsorterad butik. Gröna ska de vara, och ganska så fasta, och lagen doftar härligt av kanel och kryddnejlika.

Det här behöver du för en rejäl sats syltade tomater:

1 kg små gröna fasta tomater
vatten och salt

Härliga syltade tomater!Till lagen:
2 dl ättiksprit + 3 dl vatten
4 dl strösocker
10 hela kryddnejlikor
1 kanelstång

Gör så här: Sjud tomaterna på låg värme i lättsaltat vatten i ungefär 10 minuter. Ta upp och lägg i burkar.

Koka upp lagen och häll den kokande över tomaterna. Sätt på locket och låt stå över natten. Dagen efter häller du försiktigt av lagen och kokar upp den på nytt. Skumma och låt kallna och häll den sedan över tomaterna igen. Inläggningen är klar att ätas med det samma men håller hela vintern om du förvarar den svalt.

green-tomatoes-1486965_1280

41 kommentarer

 1. ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ
  dessa små gröna historier gjorde ALLTID min mormor oxå
  nu skall jag banne mig göra de oxå
  TACK för påminnelsen och receptet

  Gilla

  • Ja, det är en underbar inläggning som passar att ”damma av” tycker jag! Väl så god som många sorters chutney och passar ju till allt från svensk husmanskost till indisk curry!

   Gilla

 2. Det var längesen jag gjorde de här tomaterna, men det ska jag genast göra nu när jag har fina gröna tomater i trädgården. Står sig väl bland mer ”moderna” tillbehör som chutney å liknande.

  Gilla

 3. Hej tänkte prova detta receptet 🙂 har precis plockat av hälften av mina plantor fick ihopp 5 kilo med gröna tomater. allt mellan ganska små till ganska stora. men jag undrar lite hur gör jag med kanel stången om jag har flera mindre burkar?

  Gilla

  • Ja kanelstången är ju viktigast i lagen och ger smak till den, och jag tycker tomater som legat i burkar utan kanelstång smakar likadant som de andra faktiskt. Men vill du kan du säkert stoppa i några extra, en för varje burk – ta då så små stänger du kan hitta, eller dela på större och lägg i mindre bitar. Det ser ju också snyggt ut med kanelstång i varje burk!

   Gilla

  • Åh vad roligt att du tyckte om den! Tack för kommentaren, det är så kul att få veta om nåt av ens recept kommer till nytta!

   Gilla

   • Jag tackar Oxå 🙂 Visste inte riktigt vad jag skulle göra av 10 kilo gröna tomater innan jag hitta receptet här. Nu har jag halva kylen full med syltade gräna tomater 😀

    Gilla

   • Härligt! Jag önskar jag hade ett lika välfyllt förråd av syltade tomater men i år försvann tomatskörden för mig… 🙂

    Gilla

  • Hejsan! Jag inser att jag var lite otydlig i receptet. Om man kokar dem på stark värme kan jag föreställa mig att de blir just skållade, och det blir ju helt tokigt! Tomaterna ska kokas på låg värme, de ska alltså endast sjuda. Då ger 10 minuter ett perfekt resultat, men vill du kan du ju minska tiden till 7-8 minuter. Jag har ändrat i receptet nu, tack för att du påpekade det, och jag hoppas du har gröna tomater kvar så du kan testa igen…

   Gilla

 4. Vad glad jag blev nu när jag hittade detta recept på syltade tomater. Nu kan jag göra det precis som det ska vara. Tack och kram till dig

  Gilla

   • sitter o funderar på om an inte kan fylla dom efter att de är klara..ev med fetaost eller nåt annat..Vad tror du om det? Alltså innan man lägger dom på burk

    Gilla

   • Det kan man givetvis göra, jag har aldrig tänkt på det men det är en utmärkt idé faktiskt. Fetaost eller getost låter väldigt gott – det blir fin sälta till de rätt söta och kryddiga tomaterna. Svensk husmansinläggning möter Medelhavet – en härlig kombo! Om du gör det kan du väl slänga iväg en kommentar och säga hur det blev!

    Gilla

 5. Nu har jag ju en fråga till 😉
  När man andra dagen häller av lagen, är det samma lag man ska koka upp igen?
  Alltså lagen från gårdagen som tomaterna har legat i under natten?

  Gilla

 6. Hej. Tack för receptet- slängt vid flytt! Har barnbarn – tvillingar där en tyckte det var surt o den andre bara älskade det! Så nu blir det nya inläggningar. Tack från en farmor

  Gilla

  • Vad roligt att det uppskattades! Själv avskydde jag den där inläggningen som barn, jag tyckte dels att det stack i näsan och ögonen när mamma lade in dem, jag tyckte dels att det smakade alldeles förskräckligt. 🙂 Nu älskar jag den verkligen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s