Stekta gröna tomater – och inlagda

Igår hade jag turen att få tag i ett par kilo gröna tomater, när Norrängens trädgård hade utlämning på en av de sista (antar jag) REKO-ringarna innan julrushen sätter igång. Det mesta ska jag lägga in – eller sylta, som jag brukar säga – men en del panerade jag och stekte på samma sätt som man gör i sydstaterna i USA.

Stekta gröna tomater

Jag har inget egentligt recept på det här, utan har lärt mig göra som en bekant i New York. Hon har rötterna i Charleston, så sydstatsmaten kan hon laga i sömnen. De här serverar hon som förrätt, tilltugg, i baguette eller som en del av långfrukost. Sååå gott! 

1/2 kg gröna tomater (gärna oxhjärtstomater om du får tag i det)

Vetemjöl uppblandat med en liten nypa bakpulver
Uppvispat ägg
Ströbröd eller en blandning av ströbröd och mannagryn

Gör så här: Skär tomaterna i 1 cm tjocka skivor. Salta och peppra. Doppa skivorna först i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd. Stek dem på medelvärme i olja eller en blandning av olja och smör några minuter. Vänd sedan på dem och stek tills de får fin, gyllenbrun färg.

Recept på syltade tomater hittar du här. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s