Butternut är jättegott i en härlig rotfruktspytt!

När vi ändå är inne på detta med pyttipanna tänkte jag att jag också skulle tipsa om en riktigt god vegetarisk pytt som jag gör ibland så här års. Stommen är butternutpumpa, eller butternutsquash som den också kallas.Cucurbita_moschata_Butternut_2012_G1

Butternutpumpa är en variant av arten Cucurbita moschata. Smaken är söt och nötig, liknande den stora orangefärgade pumpan men godare om du frågar mig. Skalet är gult och fruktköttet orange. När den är riktigt mogen blir fruktköttet både sötare och fylligare och man kan använda fruktköttet på många olika sätt, i både matlagning och bakning. Prova t ex att baka en klassisk pumpapaj med Butternut!

Butternutpyttipanna med rotfrukter och quorn

Får du inte tag i just butternut kan du givetvis ersätta den med annan matpumpa.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA1 butternutpumpa, skalad och urkärnad och skuren i tärningar

1-2 morötter, skurna i tunna slantar

2 palsternackor, ansade och fint skurna

1 medelstor purjolök, ordentligt sköljd och finstrimlad

1 påse quornbitar, 300 g

olivolja till stekning

Gör så här: Fräs morot, pumpa och palsternacka i olivolja på medelstark värme några minuter. Dra ner värmen lite och låt puttra en stund, tills rotsakerna börjar mjukna. Lägg då i den strimlade purjon och rör om. Salta (gärna med grovsalt) och peppra på generöst med svartpeppar. Tillsätt sedan quornbitarna och rör om, låt puttra några minuter tills quornet fått färg och blivit genomvarmt.

Servera med rödbetor och kanske en god getostcreme (lika delar getost och creme fraiche med lite salt och peppar i). Den som inte äter helveganskt, utan blandar lite mer respektlöst kan givetvis servera med ägg på klassiskt sätt, det gör vi ofta och det är också jättegott!KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s