Fira St Patrick’s Day som en riktig irländare!

Imorgon, den 17  mars, är det Saint Patrick’s Day – Irlands nationaldag och tillika den dag då katoliker över hela världen firar det katolska helgonet Saint Patrick.

0317-san-patricioSaint Patrick – Irlands apostel och skyddshelgon för Irland, Nigeria, Boston och New York – föddes i Kilpatrick, nära Dumbarton i Skottland, år 387.  Till Irland kom han som slav; när han var sexton år blev han bortförd i fångenskap av irländska plundrare och såldes som slav. Men ingenting varar för evigt; Patrick lyckades med tiden fly från slaveriet, kom till ett kloster och fann Gud. Resten är historia – eller åtminstone legend. Vill du läsa mer? Kolla här!

Saint Patrick’s Day är en riktig festdag i  stora delar av världen – alla blir irländare den 17 mars! Fira med en härlig irländsk middag!

Boxty med fläsk och senap

Boxty är ett slags irländska raggmunkar (potatispannkakor). Eftersom man  använder bakpulver i smeten blir de lite fluffigare än vanliga svenska raggmunkar och de serveras med grov senap istället för lingon. Recept finns det lika många som  det finns ”matmammor” i Irland – här är mitt, lagom för 4 personer:

1,2 kg mjölig potatis
3½ dl vetemjöl
4 dl mjölk
2½ tsk salt
1 tsk bakpulver
4 msk smör + baconfett

Tillbehör:

300 g knaperstekt fläsk, bacon eller korv av något slag
senap, gärna grovmalen

Gör så här:

boxtySkala och riv potatisen. Pressa ur lite av vätskan i en sil eller i ett durkslag och lägg den sen i en rymlig bunke. Tillsätt mjöl, salt och bakpulver och rör sist ner mjölken. Blanda noga så du får en slät och klimpfri smet.

Stek små pannkakor på medelhög värme i en liten stekpanna i smör och olja tills de är gyllenbruna och lite frasiga i kanterna – eller använd en plättlagg.  Servera varma med grov senap  och knaprigt fläsk, korv eller bacon. Och eftersom det är Saint Patrick’s Day är det givetvis Guinness som gäller till…

Irländsk chokladkaka

Klart man måste ha servera en god dessert på Saint Patrick’s Day! Den här kakan får sin goda smak av generöst med kakao och en skvätt irländsk whiskey, t ex Jameson eller Tullamore Dew – och av den goda smörkrämen förstås.

2 ägg

2 dl strösocker

75 g smör

1 dl vatten

2½  dl vetemjöl

½ dl kakao

2 tsk bakpulver

1½ msk irländsk whiskey

Till smörkrämen:

100 g rumsvarmt smör

2 dl florsocker

2 msk irländsk whiskey

Smörja och bröa en kakform på 1½ l. Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och tillsätt vattnet. Koka upp och häll den kokande blandningen i äggsmeten. Häll i whiskyn. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner detta i äggsmeten. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 40 minuter. Låt kakan svalna.

Rör ihop smör och florsocker till en smidig kräm och tillsätt whiskyn. Dela sockerkakan och bred smörkrämen på ena delen. Lägg ihop och förvara kakan i kyl till dess den ska avnjutas.

Irländsk mat är förstås mer än Boxty. En Guinness Beef Stew är aldrig fel. Är du mer förtjust i lamm, testa Irish Stew! En annan klassiker i det irländska köket är Colcannon.

happy-st-patricks-day-banner

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s