Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Vasaloppssöndag med hemkokt blåbärssoppa

1 kommentar

Idag är det en riktigt speciell dag. Och tidigt gick jag upp också, trots att det är söndag – eller rättare sagt just därför. Det är ju inte vilken söndag som helst idag, utan Vasaloppssöndagen. En härlig tradition, även för oss som deltar från soffan, och själva starten är ju mer än mäktig… Följ Vasaloppet här!

Vasaloppet är en fantastisk svensk tradition. Här är det målgång i  1966 års lopp - en bökig historia med flera kilometer lång kö in i mål.  (Foto: Dalmas via Wikimedia Commons)

Vasaloppet är en fantastisk svensk tradition. Här är det målgång i 1966 års lopp – en bökig historia med flera kilometer lång kö in i mål. (Foto: Dalmas via Wikimedia Commons)

Och eftersom Vasaloppet för evigt och för alltid är förknippat inte bara med starka skidprestationer utan även med blåbärssoppa kommer här ett recept på hemkokt sådan. Receptet är min mosters, och godare blåbärssoppa får man leta länge efter…

Moster Brittas blåbärssoppa

6 dl vatten

6 dl blåbär, färska eller frysta

1½-2 msk potatismjöl

socker efter behag

Häll vatten och bär i en kastrull och koka upp. Mosa bären om du vill ha en helt slät soppa, och låt puttra fem minuter.

Rör ut potatismjölet i lite vatten och häll detta i en tunn stråle i soppan. Låt soppan få ett uppkok och  dra den sedan från värmen. Sockra efter behag – eller inte alls beroende på hur du vill ha den. Låt svalna innan du serverar.  Soppan håller ett par dagar i kylen.Blueberries_closeup,_February_2009

Författare: Matmamman

Skribent och redaktör med intresse för matlagning. Tycker att svensk husmanskost är bland det finaste och mest variationsrika som finns, men lagar lika gärna indisk linssoppa som svenska köttbullar. Här bjuder jag på mina bästa recept, inspirerande tips och mycket annat!

One thought on “Vasaloppssöndag med hemkokt blåbärssoppa

  1. Jag skrev också ett inlägg om just Vasaloppet och blåbärssoppa i söndags! Tack för receptet, det ser jag fram emot att testa!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s