Glaserade bakelser till kaffekalaset – precis som på mormors tid!

Publicerad av

Ibland är det gott att unna sig något extra till kaffet – eller ställa till med ett litet kaffekalas som på mormors tid! Sju sorter har man sällan tid att baka, men varför inte göra några små läckra bakelser att överraska familjen eller gästerna med?

Härligt med kaffekalas i januarimörkret!

De här lättgjorda bakelserna görs på små sockerkaksbottnar med en god kräm mellan och glaseras sen med florsockerglasyr. De kan varieras på en massa olika vis, och brukar alltid bli uppskattade av gästerna – stora som små. Här till vänster är det vännerna Victoria och Ninni som låter sig väl smaka av kaffe och bakelser. Ett riktigt kaffekalas piggar upp och lyser upp i januarimörkret!

Ninni tar för sig av kaffe och bakelser!
Idel glada miner när det bjuds på kaffekalas!

Den här satsen räcker till 4-6 bakelser:

Gör en sockerkaka på 2-3 ägg, 1½ dl socker,1½-2 dl vetemjöl och 1 tsk bakpulver. Vispa ihop ägg och socker, tillsätt mjölet blandat med bakpulver och bred ut i en bakplåtpappersklädd långpanna – 20×30 cm eller något större. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter och låt kakan kallna i formen.

Gör under tiden en god kräm. Min mormor brukade göra en härlig apelsinkräm – själv gjorde jag limekräm senast. Så här gör du:

Vispa ihop 1 ägg eller 2 äggulor med 2 msk socker och 2 rågade tsk potatismjöl. Häll i 2-3 dl mjölk eller grädde. Värm under omrörning eller vispning tills krämen tjocknar. Kom ihåg att inte vispa med stålvisp utan antingen röra med träsked eller vispa med en plastvisp! Låt krämen kallna och blanda sedan i saften och skalet av ½ citrusfrukt (lime, citron eller apelsin).

Ta ut kakor med mått – t ex runda, hjärtformade eller vad du har lust med – eller skär olika former med kniv. Är kakorna väldigt tjocka kan du dela dem i två bottnar – annars lägger du ihop dem två och två. Lägg kräm på hälften av bottnarna och täck med resterande bottnar.

Gör en florsockerglasyr av 2-3 dl florsocker och späd med saft från den citrusfrukt du valde till krämen. Glasyren ska vara tjock och trögflytande. Förstärk gärna färgen med lite hushållsfärg – limebakelserna blir ännu finare med grön glasyr! Bred ut glasyren på bakelserna, garnera med lite citrusskal och låt dem stå kallt så glasyren stelnar.

Sockerkaksbottnar med fräsch, syrlig limekräm gömmer sig under den gröna glasyren i denna goda bakelse!
Härligt kaffekalas med söta, goda bakelser. De gröna är fyllda med limekräm och de rosa med vanilj.

Tips! Vill du göra det riktigt enkelt för dig väljer du en färdigköpt kräm, t ex marsankräm i pulverform. Det blir också jättegott! Blanda då ut florsockerglasyren med lite vatten och smaksätt med vaniljsocker eller vaniljextrakt. Garnera med någon sorts strössel.

3 kommentarer

    1. Ja, de är jättegoda! Brukar göra succé, särskilt populära med citruskräm i. Ingenting för kalorijägaren, eller den som vill snåla på sockret – och absolut ingenting att baka ofta – men nån enda gång ibland tycker jag det kan vara på sin plats!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s