Fira St. Patrick’s Day med Irish Stew och Guinness!

St. Patrick’s altare i St. Patrick’s Cathedral i New York

Irländare kan konsten att fira sitt nationalhelgon och sin nationaldag! St Patrick är landets skyddshelgon och den 17 mars, på hans dödsdag, firar irländare världen över sitt land och sin legendariske ”Patricius”.

Men St. Patrick är inte bara Irlands skyddshelgon, utan även Nigerias. Dessutom är han skyddshelgon för katolikerna i Boston och New York – inte undra på då att irländarna på USA:s östkust ställer till fest till hans ära! Om man sedan betänker att han också är en suverän hjälp om man vill skydda sig mot ormar, synder och svartkonst minsann – tja då är ju saken klar. Klart man ska fira St. Patrick!

Bäst gör man det med en äkta irländsk lammgryta, en så kallad Irish Stew. Irländsk husmanskost när den är som bäst! Och måltidsdrycken är förstås också självklar – ingenting annat än Guinness kan komma på fråga!

Irish Stew

750 g lamm av t ex bog
1 liter vatten eller ½ l vatten och ½ l mörkt öl, t ex Porter eller Guinness
2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 lagerblad
1/2 tsk timjan eller oregano
en knippa persilja
2 skivade gula lökar
4 morötter i tunna slantar
4 potatisar i tärningar
300 g kålrot i tärningar

Skär köttet i mindre bitar och lägg i en gryta. Koka upp och skumma ordentligt, och tillsätt sedan salt, peppar, lagerblad, örtkryddor och persilja. Låt alltsammans puttra långsamt under lock ca 1 ½ timme tills köttet är riktigt mört.Tillsätt grönsaker och potatis i grytan och koka ytterligare en halvtimme. Smaka av med salt och mer peppar och servera med Guinness och ett rustikt lantbröd.

Happy St. Patrick’s Day!

 

7 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s