Coronaviruset sätter p för Patrick

Årets Saint Patrick’s Day blir inte som den brukar. Firandet har kommit av sig med det nya coronaviruset och parader och tillställningarna är inställda i Irland såväl som i de stora (irländska) städerna i USA. Och här hemma går allt lite i stillhet. Jag jobbar hemifrån, undviker tunnelbana och bussar och försöker att handla mat på tider när det är så få som möjligt ute. Senast jag var till butiken fanns det i princip ingenting att handla överhuvudtaget eftersom folk har hamstrat allt från tonfiskburkar till toapapper. Rädslan är, tycker jag, rätt oproportionerlig, men kanske är det lätt hänt att man blir uppskrämd när radio, TV och tidningar fyller varje uns av utrymmet med coronaviruset.

Själv tar jag det som sagt lugnt. Jag undviker stora folksamlingar, jobbar hemma och lever lite mer i det lilla. Men jag är ganska lättad att jag inte längre har äldre och sjuka närstående att ta hänsyn till. En god vän, som har sin mamma på ett äldreboende, får inte hälsa på henne och det är klart att det känns svårt. Dels rädslan för att ens gamla kära föräldrar ska bli sjuka – dels att man inte ens får hälsa på och krama om dem.

Något egentligt Saint Patrickfirande blir det inte imorgon. Men en god irländsk köttgryta, soda bread (se nedan) och colcannon ska jag förstås laga till. Det finns ju ingen anledning att deppa ihop ens i dessa tider.  Hoppas ni alla får en härlig Saint Patrick’s Day trots allt, och att ni håller er friska!

Irish Soda Bread

Det här är ett riktigt gott bröd, klassiskt i det irländska köket och gott inte bara till Irish Stew utan även till frukost. Till ett bröd behövs:

1 liter vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
Ca 5-6 dl mineralvatten

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en stekgryta med smör eller olja och eventuellt lite mjöl.

Blanda de torra ingredienserna och tillsätt mineralvatten. Degen ska bli lös och lite kladdig, men inte rinnig. Den ska inte knådas utan ska bara arbetas lite ”lagom”.

Häll degen i grytan och jämna eventuellt till ytan. Mjöla och skär några snitt i brödet.

Lägg lock på grytan och ställ in i mitten av ugnen. Efter ca 30 minuter tar du av locket och gräddar klart brödet i sisådär 15 minuter. Låt svalna i grytan en kvart eller så innan du stjälper upp det.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s