Coronavirus och lite om det där med hamstring

Bor du i Stockholm? I så fall har du säkert märkt att det har varit svårt att få tag i vissa varor den senaste tiden, och framför allt toapapper. Jag vet inte riktigt varför det blivit sån enorm hysteri kring detta med toapapper, men så är det i alla fall och senast jag handlade på ”min” Willysbutik så var det flera kunder där som drog två kundvagnar och bara lassade på toapappersbalar tills det blev ett berg. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Jag undrar om det ser likadant ut i resten av landet. Ibland undrar jag om inte stockholmare är mer benägna att hemfalla åt lite hysteri men jag kan förstås ha fel. Nu börjar toapappershyllorna i alla fall fyllas på och på två av butikerna i mitt närområde är det numera ranson. Högst två 8-pack per kund.

Men det finns också massor med folk som delar med sig. I sociala medier dyker det ständigt upp nya grupper, med människor som har extra toapapper, extra mediciner och en massa annat hemma och som gärna delar med sig. Kanske kan vi få se en ny typ av solidaritet i virusets spår? Jag såg bland annat en tjej som erbjöd sig att åka runt och handla åt människor som inte vill, kan eller vågar ge sig ut i butikerna på grund av att de tillhör någon av riskgrupperna – hur schysst är inte det?? Man blir alldeles varm inombords!

Hur ska man se på coronaviruset i övrigt? Jag oroar mig inte för egen del, för även om jag har lite astmatisk allergi så är jag rätt frisk och inte alltför gammal. Men man vet ju aldrig. Framför allt är jag lättad över att inte längre ha några åldrande föräldrar att oroa mig för – jag har vänner som inte ens kan besöka sina nära och kära på deras boenden på grund av smittrisken och det är förstås jättejobbigt. Inte vill man att ens gamla mamma ska dö av andnöd och lunginflammation från coronavirus. Så sorgligt.

Jag funderar dock en hel del på alla arbetstillfällen som redan nu börjar försvinna. Permitteringar i parti och minut i virusets spår, med otroliga konsekvenser som följd. Taxiverksamhet och restauranger, till exempel. Jag åkte in till city en sväng i fredags (med bilen – undviker att åka kommunalt) och kollade runt lite och det var bra mycket mindre folk ute än det normalt är en fredagskväll. Och om det utvecklas här som exempelvis i Italien lär det nog bli helt stängt inom någon vecka. Inte roligt för dem som nu mister sin inkomst.

Jag hoppas att du, kära bloggläsare, är frisk och kry och vid gott mod, trots den kris vi befinner oss i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s