Oxbringa och kål – Saint Patrick’s på irländsk-amerikanskt vis

Jag serverar ofta Irish Stew eller Guinness Beef Stew till Saint Patrick’s Day, eller någon annan traditionell irländsk rätt. Men ”over there”, i USA, är det en helt annan rätt som blivit nationalrätten för Saint Patricksfirarna, nämligen corned beef and cabbage – rimmad oxbringa med kål. Det är knappast något du kan beställa i Dublin eller Cork på Saint Patrick’s Day men på USA:s östkust är det en riktig klassiker.

Corned beef and cabbage har, som så mycket annan mat som lagas i irländska kök, sitt ursprung i pragmatism såväl som i ekonomi. Kål är ju stapelvara i det irländska köket även ”hemmavid” och rimmad oxbringa, var relativt billigt och dessutom lätt att få tag i i det nya landet. De inflyttade irländarna skapade därför sin egen Saint Patrick’stradition, och den är lika klassisk i USA som Irish Stew eller Boxty i Irland.

Jag lagar min oxbringa med kål i slowcookern – den är helt perfekt för det. Jag använder egentligen inget recept med särskilda mängder, utan gör lite som det faller sig. Det du behöver är en bit rimmad oxbringa, 4-5 potatisar, 4-5 morötter och kanske ett halvt vitkålshuvud eller en helt spetskål. Tänk på att det tar lång tid att laga mat i slowcooker, så laga den här rätten dagen innan den ska serveras.

Ta en bit oxbringa – du behöver egentligen inte mer än 500 g till en måltid för fyra eftersom det tillkommer både morötter, lök, potatis och kål. Krydda den runt om med lite peppar (salt är den ju redan).

Börja med löken. Ta 2-3 lökar, grovt skivade, och lägg i botten på din slowcooker. Därefter lägger du köttbiten ovanpå och häller över mörkt öl, t ex guinness eller porter, tills det nästan täcker. Släng i ett par lagerblad också för extra god smak. Sätt slowcookern på låg effekt, sätt på lock och låt stå i ca 4 timmar.

Under tiden kan du förbereda potatis och morötter. Skala morötterna men lämna gärna skalet kvar på potatisen. Skär i grova bitar, lägg i dessa i slowcookern, över köttet. Koka i ytterligare 2 timmar.

Förbered vitkålen genom att slöja och strimla den. Efter 2 timmar lägger du i den överst i slowcookern och kör på låg effekt i 2 timmar till.

När det gått 8-9 timmar från att du först satte på löken och köttet slår du av – då bör bringan vara riktigt mör och fin. Ta upp köttet och lägg det i folie kallt över natten. Låt grönsakerna svalna något i slowcookern och ta sedan upp dem och lägg på serveringsfat som tål ugnsvärme. Lägg de olika grönsakerna i små ”avdelningar”, det ser snyggt ut, och lämna plats för köttet i mitten.

Smaka av kokspadet, kanske behövs lite mer salt eller peppar? Spara några deciliter av det och förvara kallt över natten. När rätten ska avnjutas skivar du köttet tunt och lägger det i mitten av fatet. Häll över lite av spadet och värm alltsammans i ugnen tills det ör genomvarmt. Servera med soda bread och drick en god öl till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s