Härliga blåbär – till kaka, kräm, bullar och paj…

Publicerad av

Så här års dignar det av godsaker i skog och mark. Häromdagen plockade vi skogshallon så det stod härliga till; ljuvligt röda läckerheter som minner om barndomens somrar! Men någon syltning eller saftning blev det inte, de här hallonen åkte rakt in i munnen utan större eftertanke!

Annars är blåbär en av mina favoriter. Saftiga och läskande är de supergoda att äta som de är, men de gör sig också underbart i efterrrätter, kakor och bullar.

När jag var barn tillbringade jag somrarna på landet. Där – bara ett stenkast från den lilla lantgården – låg vidsträckta skogar som bjöd på både bär och svamp. Och dit gick man, var och varannan dag, för att plocka en liter bär till en läcker blåbärskräm eller en god kaka till eftermiddagskaffet.

En gång när jag var fem, sex år var jag och min mamma och min moster ute för att plocka bär till årets syltning och saftning. Plötsligt överraskades vi av ett åskväder som jag aldrig sett maken till varken förr eller senare – regnet öste ner och det blixtrade och dundrade rakt över våra huvuden. Som tur var hade vi redan hittat flera liter bär, så det var bara att ge sig av hemåt.  Efter en rask språngmarsch genom skogen kunde vi värma oss vid vedspisen innan vi började rensa de goda bären.

Om du har turen att bo så du kan gå ut i skogen och plocka blåbär så varför inte använda en del av  dem till en härlig blåbärskräm? Rensa 1 liter bär och skölj dem. Koka upp 7 dl vatten och 1 dl socker i en kastrull och rör om tills sockret löst sig. Tillsätt bären och låt koka ett par-tre minuter. Rör ut 2-3 msk potatismjöl i lite vatten och häll i krämen under omrörning. Låt krämen få ett uppkok och dra den sedan av plattan. Häll upp i en eldfast form och strö en gnutta socker över.  Servera med mjölk eller gräddmjölk, gärna med små delikatesskorpor eller biskvier till. Klassiskt gott! Och har du inte färska bär går det lika bra med djupfrysta!

Sommarfavorit - blåbärskaka!

En god blåbärskaka hittar du recept på här. Eller varför inte prova mina goda blåbärsbullar?

Blåbärspaj är förstås också en odödlig klassiker i sommarköket. Gör en smuldeg av 3 dl vetemjöl, 100 g smör och ett par matskedar socker. Rensa och skölj 4-5 dl blåbär och blanda med lite strösocker och en matsked potatismjöl i en ugnsfast form. Häll smuldegen över och grädda i 175-200 graders ugn tills smuldegen fått fin färg. Avnjut med vaniljsås, vispad grädde eller halvsmält vaniljglass.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s