Mormor Elins stuvade ägg

En av de godaste äggrätter jag vet är en rätt som min mamma alltid brukade laga, och som funnits i hennes familj sedan mormors tid. En verklig paradrätt så snart det vankades kalas. Stuvade ägg kallas denna delikatess rätt och slätt, men namnet gör den inte rättvisa för den smakar som om den hade ett svåruttalat franskt namn allra minst… Den går fint ihop med olika sillrätter eller med köttbullar, korv eller bräckt skinka – eller som ensamrätt till en trevlig liten kvällsvickning.

Det här receptet passar för 6-8 personer på påskbordet, eller för 4 om den serveras som ensamrätt med t ex prinskorv till:

Hårdkoka 6-7 ägg. Låt äggen kallna, skala dem och hacka dem fint eller mosa dem med en gaffel. Häll över i en fin serveringsform.

Gör sedan en god stuvning. Smält ett par msk smör och pudra över 4-5 msk vetemjöl. Späd med en ungefär en halv liter mjölk, helst standardmjölk – häll i lite i sänder och rör om så att stuvningen blir slät och fin. Tillsätt en tsk salt och lite vitpeppar och låt småputtra i fem-tio minuter. Dra kastrullen av värmen och smaksätt stuvningen med lite senap – jag brukar ta ett par, tre matskedar. Vilken senap du väljer är en smaksak – jag brukar ta vanlig Slottssenap men har också gjort den på stark senap och skånsk senap ibland. Fransk osötad senap passar dock inte alls i den här rätten!

Häll stuvningen över äggen och låt stelna. Knaperstek sedan ett par paket bacon och strimla över hela härligheten – gärna också lite finklippt persilja. Rätten är lika god ljummen som kall och kommer garanterat att göra succé på påskbordet!

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s