Kristi Himmelsfärd med vårlig festmeny

OLYMPUS DIGITAL CAMERAImorgon är det Kristi Himmelsfärd. Och eftersom man aldrig ska missa att ordna en liten fest en ”röd” dag så föreslår jag en vårlig meny med en underbar fisksoppa och hemgjord lingonparfait som dessert.

Recepten har jag skamlöst kopierat från min vän Febe, som bjöd på bland annat dessa läckerheter då jag hälsade på henne i Göteborg för ett par helger sen och därför får de också bära hennes namn. En välsignad Kristi Himmelsfärd önskar jag er alla!

Febes fantastiska fisksoppa

Den här gör jag på känn, så som Febe lärde mig – receptet är alltså väldigt fritt komponerat.  Lagom för 4-6 rejält hungriga, eller för färre om du också vill frysa in några lunchlådor att ta fram vid ett senare tillfälle!

400 g vit fisk, t ex torsk (tinad i kyl över natten om den varit fryst)

250 g schalottenlök

3 morötter

3 palsternackor

1 näve frysta ärter

1 näve vitt ris

100-200 g skalade räkor

vatten + generöst med fond (skaldjur, hummer eller fiskfond)

visp- eller matlagningsgrädde

smör

OLYMPUS DIGITAL CAMERASkala och skiva schalottenlöken i tunna, tunna skivor. Smält en rejäl smörklick i en stor soppkastrull och låt löken bli ordentligt mjuk på svag värme. Det får gärna ta ett tag så att smöret och löken ”gifter sig” med varandra – och häll även på en rejäl skvätt grädde för ännu godare smak och arom.

Under tiden löken smälter samman med grädde och smör skalar och ansar du morötter och palsternackor och skär i tunna slantar. Tillsätt dessa i löken och fyll på med hett vatten. Stänk i generöst med fond och rör om. Låt puttra ett tag – gärna en halvtimme eller mer så rotsakerna blir riktigt mjuka. Späd med mer vatten, fond och gärna också mer grädde och tillsätt sedan riset.

Skiva fisken i tunna bitar och lägg i soppan. Låt puttra ca en kvart och rör sedan ner ärterna och räkorna. Låt alltsammans få ett uppkok, smaka av med salt och peppar och servera soppan med ett gott bröd och gärna ett glas vitt vin – eller varför inte mousserande rosévin? Passar perfekt till!

Febes fantastiska fisksoppa
Febes fantastiska fisksoppa

Febes läckra lingonparfait 

Sötsyrligt med klassiska svenska smaker – och en skvätt gin ger extra lyxig touch åt denna himmelskt goda parfait. Frys in den i portionsformar – och frys in några extra i exempelvis gamla väldiskade creme fraiche-askar; suveränt att ta fram någon gång när sötsuget sätter in och man vill ha något riktigt gott mitt i vardagen!

5 äggulor

5 dl vispgrädde

1 dl florsocker

2-2½ dl rårörda lingon

1-2 msk gin

Vispa ägg och florsocker pösigt. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i äggsmeten. Rör varsamt ner lingonen och smaka av med en liten skvätt gin. Frys några timmar eller över natten och ta fram ca 3o-40 minuter före servering. Ät och njuuuut!!!

Lingonparfait klar för infrysning
Lingonparfait klar för infrysning

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s