Välkommen våren – eller hur var det nu igen…?

Publicerad av

Påsken är över men just som man trodde det skulle bli vår så blev det vinter igen… I alla fall här, söder om Stockholm där jag bor. Det började i fredags kväll och fortsatte hela natten mot lördag och så här såg det ut när jag steg upp för att brygga morgonkaffe igår:

Fast idag är det soligt och vackert igen, och det mesta av snön har redan smält bort! Så visst är våren på väg!

Idag blir det lite gott och blandat på matmammans middagsbord. En mycket enkel och lättlagad vegetarisk lasagne samt panerade aubergineskivor – jättegott!

Till den vegetariska lasagnen kokar jag en såsig röra av olika grönsaker – till fyra personer brukar jag ta 1 aubergine, 1-2 gula lökar, 2 morötter samt 2 paprikor. Ansa, hacka och fräs i olja i några minuter. I med en burk krossade tomater och 1 lagerblad. Krydda med salt, peppar, örtkryddor av valfri sort samt lite paprikapulver. Låt koka på svag värme under lock i ungefär en kvart, tjugo minuter. Fördela sedan i ugnsfast form, varvat med lasagneplattor. Toppa med generöst med riven ost och grädda i ugnen på 200 grader i ungefär 20-30 minuter.

Till de panerade auberginerna behöver du

2 auberginer

grovsalt (eller vanligt)

2 ägg

2 dl ströbröd

salt, peppar, gurkmeja, cayennepeppar, spiskummin (jag använder inga mått här, utan tar lite som jag tycker)

Skölj och skiva auberginerna i ½ cm tjocka skivor. Lägg dem plant och häll på generöst med grovsalt. Låt ligga i minst 15 minuter och skölj dem sedan noga. Torka dem med hushållspapper så att de är helt torra när du panerar dem.

Vispa äggen och blanda med kryddor. Doppa auberginerna i äggblandningen och i ströbrödet och stek dem i olja på medelstark värme 2-3 minuter på varje sida. Låt dem rinna av på hushållspapper och servera dem varma eller ljumma till lasagnen – eller som snacks! De passar också finfint att servera som ensamrätt i pitabröd, med sallad, harissasås, hummus och feferoni.

Panerade auberginer är jättegott som tilltugg till en vegetarisk måltid, eller som snacks! Passar också att servera i pitabröd med sallad, stark sås, hummus och feferoni!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s