Skånsk äggakaka – en klassisk favorit!

Få svenska landskap förknippas så intimt med genuin och god matlagning som just Skåne. Eftersom jag själv har både släkt och vänner i detta vackra landskap händer det allt som oftast att jag blir inspirerad av dem och tillagar typiskt skånska maträtter. Vad är till exempel en Mårtensafton utan svartsoppa och gås? Okej, jag erkänner att jag allt som oftast fuskar lite och köper gödkyckling istället – det är ju inte alltid vi är tillräckligt många kring matbordet för att det ska löna sig att tillaga gås – men med rätt tillbehör blir det faktiskt nästan lika gott!

Det går åt många ägg till den fluffiga och läckra äggakakan!

En av mina favoriter bland Skånes fina maträtter är den klassiska äggakakan, serverad med rårörda lingon och knaprigt fläsk. Första gången jag åt den var hemma hos min skånska svärmor, och jag föll pladask. Det är verkligen jättegott och har du aldrig testat är det dags nu! Här är det recept som jag fått av svärmor och som, enligt henne, gått i arv i flera generationer. Den är lättlagad och god och passar perfekt som både lunch och middag!

Till 4 portioner behövs:

6ägg
6 dl mjölk
ca 2 dl vetemjöl
½-1 tsk salt

Till servering:

Rårörda lingon
ca 300 g knaperstekt rimmat fläsk

Gör så här:

Knaperstek fläsket och håll det varmt. Vispa ihop hälften av mjölken med mjölet och saltet. Tillsätt resten av mjölken och äggen, ett i sänder, och vispa till en slät smet. Grädda i fläskflottet i en stekpanna. Stick lite i smeten med en gaffel så att äggakakan blir jämnt gräddad. Stjälp upp kakan på ett lock eller en tallrik, vänd på den och låt den glida ner i pannan igen för att gräddas på andra sidan. Servera med fläsket och rårörda lingon.

Tips! Skiva ett par äpplen och låt dessa steka med fläsket. Servera äggakakan med äpple och fläsk – lingonsylten kan då uteslutas. Det är också gott med en råkostsallad till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s