Den goda, trendiga gröten…

Kan gröt verkligen bli trendigt? Absolut! Lantmännen har tagit pulsen på den gröttrend som nu sveper över Sverige och resten av världen och resultatet är entydigt: gröt är definitivt inne just nu! En  färsk undersökning som Lantmännen gjort bland över 1000 svenskar visar till exempel att vi inte alls bara äter gröt till frukost utan vid olika tidpunkter på dygnet. Frukost är visserligen det vanligaste tillfället att äta gröt, men 17 procent äter även gröt som lunch några gånger i veckan eller månaden. Nästan 70 procent av de tillfrågade säger att de äter gröt för att det är gott, helt enkelt – först därefter följer mättande, nyttigt och enkelt att tillaga.

Havregrynsgröt är den nya trendiga frukosträtten hos Starbucks!

Internationellt serveras gröt som allt från gourmémat på restauranger till hämtmat hos snabbmatskedjorna. Till och med i The Big Apple har gröten blivit trend; en av Manhattans matsajter listar New Yorks bästa grötmenyer! Självaste Starbucks låter numera gröten få en huvudroll i frukostmenyn och god är den, säger min väninna i New York. Hon brukar inta sin frukost på stående fot på väg från hemmet på Manhattan till jobbet i Brooklyn, och ”oat-to-go” är det allra senaste. Betydligt nyttigare än det mesta faktiskt, särskilt om man är lite småstressad redan när man intar frukosten! Och stress, det är något som många New Yorkbor lider kraftigt av! Kanske kan den nya gröttrenden lugna ner deras oroliga magar lite…

Även i England och Skottland har gröt blivit alltmer populärt, och företaget Stoats serverar färsk ekologisk på allt fler festivaler och marknader runt om i trakten.

Själv är jag en stor älskare av klassisk havregrynsgröt, med mjölk och lingonsylt eller äppelmos. 1 dl havregryn som kokas med 2½ dl vatten och ett kryddmått salt blir en perfekt frukost för en person – vill du kan du tillsätta en näve russin i grötkoket också! Dinkelflingor ger också en härlig gröt, gärna med rårivet äpple.

En annan favorit är blåbärsgröt, som blir en sorts blandning mellan blåbärskräm och gröt – mycket gott och mättande!

Till 4 portioner behöver du:

5 dl vatten

ca 250 g blåbär (ett paket djupfrysta)

3 dl rågmjöl (fint eller grovt)

ev 1-2 msk honung

Koka upp vattnet med blåbären och, om du vill ha lite sötma, honung. Jag tycker faktiskt det blir väldigt sött och gott även utan den, men det är ju en smaksak. Vispa ner mjölet och fortsätt koka gröten i omkring 10 minuter. Servera med kall mjölk och eventuellt lite färska blåbär eller andra bär.

Tips! Det går utmärkt att byta ut rågmjölet mot grahamsmjöl!

Hos Lantmännen hittar du fler läckra grötrecept. Vad sägs till exempel om stekt gröt med äpplen och lättvipad grädde? Du kan också göra ett gröttest för att se vilken gröt som passar dig bäst!

Så varför inte börja morgondagen med en tallrik god och trendig gröt? Smaklig måltid!

2 kommentarer

  1. Jag har bott i Skottland och kan intyga att gröt (porridge) är populärt. Precis som att vi har matvagnar med varmkorv, thaimat och pasta så har de grötvagnar. På till exempel Farmer´s Market i Edinburgh kan man köpa gröt ”to go”, stor eller liten portion. Det finns många olika sorter att välja bland, kokt på vatten, mjölk eller grädde, med olika sylter eller mos, med färska och torkade frukter eller med whisky (så klart). Dessutom har alla frukostcaféer gröt på menyn. Populariteten kanske beror på att deras klimat är så kallt och fuktigt? I så fall borde det funka även i Sverige. Åtminstone här i Skåne där vi ibland, typ hela vintern, har lika svinkallt och blött väder som i Skottland. En affärsidé, någon?

    Gilla

    1. Lysande idé tycker jag! Har du inte lust att skriva ett litet gästinlägg på min blogg om det här? Det vore så roligt! Mejla mig i så fall!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s