Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Grapefruktens Dag den 25 februari!

Lämna en kommentar

Färskpressad grapefruktjuice inleder Grapefruktens Dag - en härlig start på dagen!

Imorgon är det Grapefruktens Dag – en dag då vi firar dessa härligt goda och nyttiga citrusfrukter som förgyller inte bara frukosten utan även passar alldeles utmärkt att använda i matlagning.

Och det är klart att Grapefruktens dag ska startas med en härlig långfrukost – passa på nu när den faktiskt infallerp å en lördag! Bröd, smör, ost, kaffe eller te – kanske lite fil och müsli. Och naturligtvis får det bli färskpressad grapefruktjuice dagen till ära, det är otroligt gott!

Vid närmare eftertanke… Ät gärna ett par grapefrukthalvor med sked också! Det är ett klassiskt och jättegott sätt att äta denna härliga citrusfrukt.

Grapefrukt är härlig att äta naturell!

Till morgondagens lunch tänker jag återknyta bekantskapen med en härligt god asiatisk nudelsallad som hälso-och träningsexperten Frida Lindström har komponerat. Den är mycket fräsch och god och alla jag har bjudit har gillat den; räkornas sälta gifter sig bra med grapefruktens syrliga beska och glasnudlarna. Här hittar du receptet på den!

Kladdkaka med grapefrukt och vit Toblerone är ljuvligt god!

Jag har också bakat en ljuvligt god kladdkaka med Florida grapefrukt och vit Toblerone, att avnjutas till morgondagens festliga fikastund. Receptet är kombinerat av Susanna Lindell, som driver bloggen Sannas picknickkorg, och är ett av de läckraste kladdkakerecept jag testat. Kakan blir härligt saftig och sötsyrlig med exklusiv och sofistikerad smak. Perfekt till kaffet just på Grapefruktens Dag, gärna med klyftor av grapefrukt och en klick matyoghurt smaksatt med vanilj! Så här bakar du denna fantastiska kladdkaka:

Du behöver:

2 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
4 msk juice av pressad Florida grapefrukt)
100 g vit Toblerone
100 g smör

Rör ihop  ägg och socker i en bunke och blanda ner mjölet och vaniljsockret. Tillsätt grapefruktjuicen och rör om. Smält chokladen och smöret i vattenbad och häll sedan chokladblandningen i smeten. Rör om tills smeten blivit slät och fin och häll i smord eller bakplåtspappersklädd springform. Grädda på 175 grader o ca 35-30 minuter. Servera kakan med yoghurt av turkisk/grekisk sort, smaksatt med vanilj, grapefruktklyftor och ringla gärna lite flytande honung över! Mums!

Den sötsyrliga kladdkakan gifter sig fint med krämig grekisk yoghurt, smaksatt med vanilj...

Tips! Kladdkakan blir ännu godare om den får stå över natten – så det passar ju perfekt att baka den ikväll och servera den i morgon. Men risken finns att den inte får stå i fred precis, så god som den är…

En riktigt härlig och ”citrusfylld” Grapefruktens Dag tillönskas er alla!

Författare: Matmamman

Skribent och redaktör med intresse för matlagning. Tycker att svensk husmanskost är bland det finaste och mest variationsrika som finns, men lagar lika gärna indisk linssoppa som svenska köttbullar. Här bjuder jag på mina bästa recept, inspirerande tips och mycket annat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s