Ljuva augusti – och underbara kräftor!

Så här års var det, bara tills för några år sen, så kallad kräftpremiär. Innan detta datum fick man inte äta de röda läckerheterna, helt enkelt för att de inte var tillräckligt stora att fånga förrän i början av augusti. Men sen kom kräftpesten och efter det har kräftbeståndet aldrig riktigt återhämtat sig, trots utplanteringen av signalkräftor, och eftersom de allra flesta av oss köper importerade kräftor i frysdisken är det väl helt enkelt inte relevant med kräftpremiär längre.

Ljuva augustikväll...

Det spelar ingen större roll för mig. Kräftor ska ätas i augusti, punkt. Och de ska ätas under högtidliga former en mörk och lagom ljummen augustikväll med ljuslyktor, vackert dukat bord och med klassiska svenska smårätter till – i alla fall enligt mitt tycke! Köttbullar, stekt prinskorv, en god omelett och paj passar bra – gärna en god svamppaj. Ett toppenrecept hittar du här.

Bröd och smör och några goda ostar är förstås också ett måste för en lyckad kräftskiva. Själv vill jag gärna ha hembakat och bakar gärna de här fina baguetterna men butikerna har fint nybakat bröd nuförtiden så om tiden är knapp funkar det alldeles utmärkt att köpa färdigt! På Allt om Mats hemsida har jag också hittat ett fantastiskt bra recept på hemgjord färskost – prova själv! Här hittar du receptet.

Ibland gör jag mig till lite extra genom att koka om de köpta kräftorna i en ny lag. Till 2 kilo färdigköpta, frysta kräftor behövs:

ca 20 dillkronor (krossa stjälkarna i mortel om du vill ha mustigare dillsmak)

1 flaska porter

3 msk socker

3 l vatten

OBS att jag inte använder något salt eftersom de frysta kräftorna redan är tillräckligt salta.

Koka upp lagen och låt kallna. Tina de djupfrysta kräftorna och lägg dem sedan i den kalla lagen och låt stå kallt över natten. Servera kräftorna vackert upplagda och garnera med lite extra fina dillkronor. Och har du hemkryddat brännvin kvar sedan midsommar passar det förstås perfekt till kräftorna och de läckra smårätterna…

Till dessert kan man gärna ta något enkelt – glass med chokladsås är perfekt! En enkel men mycket god chokladsås gör du av lika delar kakao, socker och vatten – ingen grädde, ingen lyxig choklad – och ändå smakar det himmelskt gott till vaniljglass!

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s