Scones på längden och tvären…

Jag älskar scones! Jag kan knappt tänka mig något godare till frukost eller brunch – eller för all del till afternoon tea eller eftermiddagskaffet. Och det finns hur många goda varianter som helst – om du söker på ”scones” på bloggen hittar du massor.

I lördags bakade jag scones med russin och nötter. Helt ljuvliga, särskilt med en god ost.

Scones med russin och nötter

Välj vilka nötter du vill – jag tog hasselnötter. Du kan också byta ut russinen mot motsvarande mängd torkade fikon eller aprikoser, hackade i mindre bitar.

50 g smör
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 mjölk eller filmjölk
1 dl russin, sköljda
1/2 dl hackade hasselnötter

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skär smöret i kuber och lägg i en bunke. Blanda mjöl, salt och bakpulver och vänd ner i smöret och nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt russin och nötter och sedan mjölken och blandade till en smidig deg.

Forma degen till en boll och ta ut 8-10 bitar som du rullar till runda bullar. Ställ på en bakplåtpappersklädd plåt och picka lite i dem med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter, tills de fått fin färg, låta svalna lite och servera med sylt och marmelad. Sconesen kan frysas.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s