Risotto Milanese

Risotto Milanese (som inte alls bara avnjuts i Milano) är en underbart god saffransdoftande risotto som är klassisk som tillbehör till Ossobuco men som också är god till andra italienska kötträtter och till skaldjur av olika slag.

Risotto Milanese

Tänk på att buljongen ska hållas varm medan du lagar risotton, så att kokningen inte avstannar. Receptet blir lagom för ca 6 personer:
3 dl ris, carbaroli eller avorio
1, 3 l hönsbuljong (från tärning)
3 msk olivolja
1 finhackad gul lök eller 2 finhackade schalottenlökar
2 1/2 dl vitt vin
1/2 g saffran (1 kuvert)
50 g riven parmesan (ev 1 msk olivolja)
vitpeppar och ev salt
Gör så här: Finhacka löken och fräs den lätt i oljan tills den blir mjuk men utan att den får färg. Tillsätt det torra riset, höj värmen ett par minuter så att riset blir ordentligt varmt. Rör om så riset inte fastnar i botten och tillsätt vinet. Låt det puttra tills vinet ångat bort.
Späd med buljong och lät risotton puttra på svag till medelstark värme. Rör om ofta, och späd successivt med den varma buljongen i omgångar så att riset inte kokar torrt.

Mot slutet av kokningen, efter ca 15-18 minuter, blandar du ut saffranet i någon matsked av buljongen och tillsätter i risotton. Låt puttra ytterligare en stund, efter ca 20 minuter är risotton klar. Smaka av med vitpeppar och ev salt och dra kastrullen från plattan.

Låt stå några minuter och tillsätt sedan parmesan och ev 1 msk olivolja. Rör om och servera.