Godaste midsommartårtan – med eller utan vanligt socker!

En härlig jordgubbstårta hör midsommaren till! Här får du recept på två slags tårtbottnar, ett med vanligt socker och ett som är diabetesvänligt. Jordgubbarna har huvudrollen i både fyllning och som garnering – mer somrigt än så här blir det inte!

Tårtbottnar med socker

5 ägg
2½ dl socker
1½ dl vetemjöl
1½dl potatismjöl
2½ tsk bakpulver

Värm ugnen till 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner de torra ingredienserna. Häll i smord form på ca 1½ l. Grädda på nedersta falsen i ca 30-40 minuter.

Tårtbottnar med sötningsmedel

4 ägg
2 dl sötningsmedel av typ Canderel – alternativt 1-2 msk SteviaVital Steviasocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
½ tsk bakpulver

Dela äggen i vitor och gulor och vispa äggvitorna till ett hårt skum. Rör försiktigt ner äggulor och sötningsmedel. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan skål. Blanda mjölblandningen i äggsmeten och häll i en smord och bröad form på ca 2 l. Grädda nederst i ugnen på 175 grader i 30-40 minuter.

Så här gör du tårtan:

När kakan svalnat delar du den i tre delar. Fördela ½ l mosade jordgubbar, blandade med en matsked florsocker (eller motsvarande mängd sötningsmedel), mellan bottnarna. Vispa så 4 dl grädde och bre över tårtan. Garnera med massor av hela vackra jordgubbar och toppa gärna med några vackra citronmelissblad. Klart!

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s