Sommarpudding

Än är det sommar kvar i luften, så varför inte fresta med en riktigt somrig efterrätt till helgen? Tänk dock på att förbereda den kvällen innan, för den behöver en natt i kyl innan den är färdig att serveras.

Sommarpudding

Sommarpudding är en klassisk dessert från Storbritannien, och underbart god. Serveras med glass, vispad grädde eller vaniljsås och gärna en kopp starkt kaffe till. 

900 g röda och blå bär, hallon, björnbär, blåbär, vinbär, jordgubbar
150 g strösocker
6-9 skivor vitt färdigskivat bröd (kanterna bortskurna)
En smörad form på ca 8 dl – 1 liter, gärna rund och lite toppig.

Gör så här: Lägg bär och socker i kastrull och låt sjuda på svag värme i ca 3-5 minuter så att det blir som en bärkräm. Låt svalna lite. Spara ca 1 dl av bärkrämen separat.

Täck insidan av den smörade formen med det vita kantskurna brödet. Pressa ihop brödkanterna lätt så att de helt täcker formen. Häll i det mesta av bärkrämen men spara 1 dl.

Täck med bröd så att puddingen får ett lock. Täck med ett fat eller en tallrik och ställ något tungt på fatet (t ex en mortel) så att locket pressas neråt. Förvara i kyl över natten (eller 10-12 timmar om du gör den på morgonen).

Vid serveringen stjälper du upp puddingen på ett fat. Bärsafterna har nu trängt igenom brödet inifrån så att puddingen fått en vackerröd färg, men om den fortfarande är lite vit på sina ställen så kan du använda den sparade bärkrämen och pensla med. Det som sedan blir kvar blir fint som dekoration.

Lämna ett svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s