Enklaste äppelkakan blir lätt en läcker toscatårta…

Nu är det äppeltider och den som har en trädgård med äppelträd behöver bara gå ut i höstluften för att känna den underbara doften av dessa härliga frukter. Vi andra handlar i affären eller – ännu hellre – får några påsar äpplen av goda vänner. Vissa har ju (som tur är) så mycket äpplen att de inte hinner med att använda all frukten själva…

Själv fick jag tag i några kilo svenska äpplen av blandade sorter härom veckan så nu doftar det härligt höstligt i hela lägenheten! Jag har passat på och gjort äppelmos och äppelchutney och en hel del äppelkakor förstås. Favoriten just nu är en lättbakad och underbar kaka som kräver nästan noll i arbetsinsats – bara att smälta smör och röra ihop alla ingredienser i kastrullen, sen i form och i med äppelklyftor och in i ugnen. Så lätt och så gott!KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Lättbakad äppelkaka

75 g smör

1½ dl strösocker

2 dl vetemjöl

1½ tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk kardemumma eller rivet skal av 1 citron, beroende på tycke och smak

2 ägg

2-3 äpplen, klyftade och urkärnade

Gör så här: Smält smöret i en kastrull och låt svalna lite. Häll i socker, mjöl, bakpulver och smaktillsats samt äggen och rör om så du får en slät och fin smet. Häll i smord form, helst med löstagbar kant, eller klä en vanlig form med bakplåtspapper. Lägg i äppelklyftorna i ett vackert mönster och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 30-40 minuter.

När jag använder vackra röda äpplen brukar jag inte skala dem - jag tycker det är så vackert att ha skalen kvar!
När jag använder vackra röda äpplen brukar jag inte skala dem – jag tycker det är så vackert att ha skalen kvar!

Variation: Doppa äppelklyftorna i kanel för en härlig smak!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAVill du förgylla kakan lite extra – förvandla den till en härlig toscatårta! Antingen en klassisk tosca med mandelspån eller en spännande variant med kokoschips! Kokoschips kan köpas lite varstans, i olika webbutiker eller i välsorterade butiker och saluhallar. Jag brukar handla dem i Hötorgshallen – och kommer förstås oftast hem med mycket mer än jag hade tänkt mig från början…

Toscasmet

50 g smör

3 msk strösocker

1 msk vetemjöl

1 msk mjölk

50-75 g kokoschips eller flagad mandel

Gör så här: Smält smöret och rör ner socker, mjöl och mjölk. Blanda ner kokoschipsen (eller mandeln) och låt sjuda på svag värme i någon minut. Ta ut kakan när det är ca 10 minuter kvar av gräddninstiden, bred toscasmeten över kakan och grädda klart som vanligt.

En god kokostosca förgyller den lättbakade äppelkakan och gör fikastunden till en härlig stund!
En god toscasmet förgyller den lättbakade äppelkakan och gör kaffepausen till en härlig stund!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAOBS! Får du inte tag i kokoschips kan du göra en jättegod toscasmet även med vanliga kokosflingor!

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s