Läcker cheesecake

Imorgon är det äntligen midsommarafton. Jag längtar efter sill och färskpotatis och allt annat gott som hör den stora dagen till – och så jordgubbar förstås. När jag växte upp var jordgubbarna inte alls självklara på midsommar; min morfar odlade sina egna och allt handlade om ifall de hunnit mogna eller inte. Oftast mognade de först i mitten av juli så för mig är rabarberpaj minst lika ”midsomrigt” som jordgubbstårta!

I år ska jag i alla fall servera jordgubbstårta till midsommarkaffet – närmare bestämt en jordgubbscheesecake som är smidig att göra i förväg och sen förvara i frys tills en halvtimme innan servering. Du som vill ha tips på andra typer av tårtor – kolla här!

Midsommarcheesecake

Botten:jordgubbar

12 digestivekex

75 smält smör

Fyllning:

4 gelatinblad

300 g jordgubbar (en knapp liter)

1½ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

200 g färskost (t ex Philadelphiaost eller Kesella)

(ev 1 dl jordgubbar skurna i bitar)

Garnering:

Jordgubbar och ev citronmeliss

Gör så här:

Smula sönder kexen och blanda med smöret. Tryck ut blandningen i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i ca 5 minuter. Ta upp och krama ur dem och smält dem i en kastrull med ca 1 msk vatten.

Mixa jordgubbarna med sockret och rör ner gelatinet i jordgubbsmassan. Vänd ner färskosten i jordgubbssmeten – rör gärna osten lite mjuk innan den blandas ner! Vispa grädden och vänd ner även den i jordgubbssmeten. Rör eventuellt också ner jordgubbsbitar i smeten.

Häll smeten över kexblandningen och släta till den. Ställ tårtan i frysen i några timmar – och ta sen ut den en halvtimme innan servering. Garnera med extra gubbar och gärna också citronmeliss!

Tips! Cheesecaken görs lätt sockerfri om du väljer sockerfria kex eller kakor till botten samt ersätter strösockret med motsvarande mängd sötningsmedel och vaniljsockret med halva mängden vaniljpulver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s