Matmammans Blogg

Om mat och bakning, med matglädje i fokus

Smultronställe 1: Granbergsdals hytta – en del av vårt kulturarv

2 kommentarer

OLYMPUS DIGITAL CAMERASom alla andra har jag mina smultronställen, som jag återkommer till varje sommar. Eftersom jag växte upp i Karlskoga och bodde där ända tills jag var 22 så har jag starka rötter i den värmländska Bergslagen och ett av mina mest underbara smultronställen – kanske nummer ett av alla vackra platser – är den gamla malmhyttan i Granbergsdal.

Granbergsdals hytta är en av landets bäst bevarade malmhyttor, och var i bruk från det att den första masugnen färdigställdes på 1640-talet fram till 1925. OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOtroligt spännande miljöer, helt enkelt, och byalaget i Granbergsdal är helt enastående när det gäller att bevara det gamla fina kulturarvet och de historiska rötterna. Med andra ord: det är verkligen något speciellt att komma till Granbergsdals hytta och känna historiens vingslag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASå här års håller kaffestugan öppet och erbjuder kaffe med hembakat för en billig penning. Den som vill handla hantverk och annat tittar förstås in i hyttboden. Och bäst av allt: varje dag erbjuds guidade turer i hyttbyggnaden av kunniga och insatta.

I år firar Granbergsdals byalag 30 år. Och nu i juni, jubileet till ära, invigde man blåsmaskinen. Efter 88 år i stillhet är nu blåsmaskinen i bruk igen – helt unikt och värt ett besök i sig!

Författare: Matmamman

Skribent och redaktör med intresse för matlagning. Tycker att svensk husmanskost är bland det finaste och mest variationsrika som finns, men lagar lika gärna indisk linssoppa som svenska köttbullar. Här bjuder jag på mina bästa recept, inspirerande tips och mycket annat!

2 thoughts on “Smultronställe 1: Granbergsdals hytta – en del av vårt kulturarv

  1. Vilket mysigt ställe 🙂 sparar tipset om jag har vägarna förbi:)

    Gilla

  2. Pingback: Kolarvecka i Granbergsdals hytta | Matmammans Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s