Ljuvliga, underbara maj inbjuder till lätt och läcker matlagning!

Publicerad av

Nu står våren i sin fulla blom. Nästan, i alla fall. Det är faktiskt en lite sen och kall vår i år, tycker jag, men solen värmer och träden börjar slå ut och skapar skir grönska. Idag var jag ute på en långpromenad med hundarna, och vi njöt alla tre av skönheten som omgav oss.

Såna här vårliga dagar brukar jag tycka om att laga enkel mat, gärna också mat som knyter an till det förflutna – till den tid då fler människor levde nära naturen och i harmoni med den. En god skinklåda blir det idag – klassisk husman från mormors tid! Receptet är beräknat för fyra personer:

1 purjolök

5-6 kokta kalla potatisar

200 g rökt strimlad skinka

4 tomater

4 ägg

2 krm salt

1 krm peppar

4 dl mjölk

2 dl riven ost

Ansa och strimla purjolöken. Fräs den mjuk och glansig i lite smör eller olja. Skiva potatisen och tomaterna och varva potatis, purjo, skinka och tomater i en smord ugnsform av passande storlek. Låt det översta varvet bestå av tomater – det ser så vackert ut!

Vispa ihop ägg, salt, peppar och mjölk och häll äggstanningen över tomaterna. Strö över den rivna osten och sätt in på 175 graders ugnsvärme, mitt i ugnen, och grädda tills lådan fått fin färg och äggstanningen har stelnat. Det tar ca en halvtimme. Servera med knäckebröd och mineralvatten eller mjölk!

Vill du ha en dessert kanske det kan passa med en god saftkräm? Hur enkelt som helst att göra och supergott! Själv blir jag närmast lyrisk av både doft och smak av saftkräm kokt på jordgubbssaft – det väcker verkligen barndomsminnena till liv… Men hallon- eller blandsaft går förstås precis lika bra! Du behöver:

8 dl saft och vatten (3 dl saft och 5 dl vatten, blandningen ska vara ganska stark)
4 msk potatismjöl + lite kallt vatten
socker

Blanda saft och vatten i en kastrull. Värm till kokpunkten och blanda sedan ut potatismjölet i lite vatten så det blir rinnigt. Tillsätt potatismjölet i en jämn stråle under omrörning, och låt krämen få ett uppkok. Rör med en trägaffel eller träsked. Det är viktigt att den bara får ett uppkok, annars blir den seg, så ta snabbt av den från plattan. Häll upp i en skål och sockra lite på ytan för att undvika att den får ”skinn”. Servera krämen med iskall mjölk eller gräddmjölk och – om du vill – några små mandelbiskvier!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s