På St Patrick’s Day är alla irländare – passa på och fira med Guinness Beef Stew!

St Patrick vakar över irländarna i New York…

Idag är vi alla irländare! Vi firar ju St Patrick’s Day – en dag som går i grönt världen över. Denna dag, den 17 mars, är ju inte bara Irlands nationaldag, utan också den dag då Saint Patrick firas i katolska kyrkor över hela världen. Många kyrkor är dessutom uppkallade efter honom, och den mest kända är väl den neo-gotiska St Patrick’s Cathedral i New York. En helt fantastisk kyrka – väl värd ett besök även för den som inte är intresserad av andlig spis! Men även Dublin ståtar förstås med en katedral uppkallad efter nationalhelgonet!

Men St Patrick är inte bara Irlands nationalhelgon, utan även skyddshelgon för Nigeria – och för alla katoliker i New York och Boston. Så idag firar irländarna på USA:s östkust så det står härliga till! Det här är nämligen både en kyrklig och en sekulär festdag och har du någon gång haft en god anledning att ställa till fest så är det just idag!

Själv firar jag St Patrick med en härlig Guinness Beef Stew – och naturligtvis ett glas öl till. Här har du ett recept för 4-6 personer:

1 kg nötkött i bitar

2 hackade gula lökar

2 krossade vitlöksklyftor

½ dl vetemjöl

2½ dl köttbuljong

2½ dl Guinness

2 skivade morötter

2 lagerblad

1 kvist färsk timjan eller oregano

svartpeppar

1-2 dl halverade kärnfria katrinplommon (kan uteslutas)

hackad persilja till garnering

smör eller olja att bryna lök och kött i

Gör så här:

Bryn löken gyllenbrun i en stekpanna. Tillsätt de krossade vitlöksklyftorna och fräs någon minut. Ta upp lökröran och låt rinna av på hushållspapper.

Bryn sedan köttet på stark värme i en stor gryta (gärna en järngryta). Sänk värmen och rör ner vetemjölet tills allt kött är täckt. Tillsätt buljongen lite i sänder och rör om tills du får en slät och tjock sås. Tillsätt så Guinness och rör om tills det börjar sjuda. Häll då i lökröran, morötterna, lagerblad, kryddkvist och svartpeppar och rör om ordentligt.

Låt grytan sjuda utan lock i ca 1½ timme. Rör om då och då så att det inte bränns vid. Grytan är färdig när såsen reducerats och tjocknat. Garnera med rikligt med persilja och servera med potatismos eller ännu hellre Colcannon och ett glas öl, Porter eller Guinness.

OBS! Om du använder katrinplommon ska de koka med den sista halvtimmen. De är inte nödvändiga men ger en god smakbrytning till den beska smaken av Guinness.

Tips! Vill du hellre laga en riktig Irish Stew så hittar du ett recept här!

6 kommentarer

Lämna en kommentar