Korv och mos kan vara så mycket mer än bara korv och mos…

Idag är det vackert väder här i huvudstaden – lagom mycket snö och en strålande sol. Till middag en sådan här härlig vinterdag passar det bra med korv och mos. Och då menar jag inte varmkorv och snabbmos. Korv och mos kan ju vara så mycket mer än bara korv och mos, om ni förstår hur jag menar. Jag talar om riktigt, hemlagat mos med köttig, god julkorv och rårivna morötter till.

Jag har fortfarande hemlagad julkorv kvar i frysen, och den får sjuda med lite lagerblad, lök och kryddpeppar – annars kan man ta vilken korv man vill till moset, eller varför inte knaperstekt fläsk? Mums!

Moset gör jag på mjölig potatis, företrädesvis King Edward (en av mina favoriter, vid sidan av Snöboll). King Edward känns igen på att skalet är lite rödfläckigt på sina ställen och får man tag i en riktigt god King Edward är den oslagbar till mos!

Till fyra personer kokar jag 10-12 potatisar, skalade och delade i mindre bitar. Häller av kokvattnet och mosar ordentligt med mosstöten tills moset är helt slätt. Sedan spär jag med lite ljummad mjölk, tillsätter lite salt och ev peppar och en gnutta socker. Vill man kan man vispa med elvisp också, det är väldigt enkelt och ger ett mycket bra resultat.

Jag vet att många ”stjärnkockar” idag tycker att man ska göra ”stomp” istället – mos med potatisbitar i, för att uttrycka sig på ren svenska – för att det ska kännas lite mer ”rustikt” men husmödrar förr i tiden satte en ära i att moset skulle vara så fluffigt och luftigt som möjligt. Dessutom är det godare. Vill jag ha potatisbitar så kokar jag potatis, helt enkelt. Däremot är det alls inte nödvändigt att ha grädde i moset, det blir ljuvligt gott med bara mjölk. En liten smörklick däremot är ju inte helt fel – men då menar jag liten i ordets rätta bemärkelse, och inte 50-100 g som det ofta står i nymodiga recept…

Ha en underbar dag, alla bloggläsare, och på återseende!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s