Honey Baked Ham

Nu när helgerna är över känns det skönt att återgå till lite vanlig matlagning igen. Julskinka i all ära, men vid det här laget är man ganska trött på den… Fast det är ingen dum idé att handla en skinka nu när det är extrapris på dem. Många butiker dumpar priserna till en tjuga kilot så varför inte handla en och koka och frysa in som smörgåspålägg?

Man kan också laga en god honey baked ham på rimmad skinka. Istället för att koka den låter man den helt enkelt bakas länge i ugnen (ca 1 timme per kilo). Det går också bra att laga honey baked ham på färdigkokt skinka eller kassler – då räcker det med att grädda den tills den blir genomvarm och får fin färg. Man kan även testa samma slags tillagning på vanlig färsk skinkstek men då blir smaken lite annorlunda och mer som vanlig fläskstek.

Gör så här: Använd en skinka på mellan 1-2 kilo. Låt svålen sitta kvar, och skär den i rutor. Sätt sedan i kryddnejlikor i svålen i ett vackert mönster. Blanda 2 dl honung  med juicen från en stor burk konserverad ananas (blanda gärna i en skvätt sherry om du har det hemma!). Häll blandningen över skinkan och sätt in den i ugnen på ca 175 grader. Låt den bakas i ett par timmar och ös den då och då under tiden. Mot slutet av tiden höjer du ugnsvärmen till 250 så att svålen blir riktigt knaprig. Servera skinkan med ris eller pommes frites och ananasringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s